Piernik Gigi

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Jeszcze raz dziękuję za linka i podnoszę, może jeszcze ktoś skorzysta. Ach, jaki to miły czas i przyjemność piec pierniki ...
lecker.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Hm, a co z tym proszkiem? Jeden proszek, czyli ten mały, a jak są tylko takie duże? Tak na łyżeczki, to ile mam dać i czy już piec na święta czy jeszcze się wstrzymać?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,944
6,350
113
Dziewczyny, a jak ze smakiem? Nie jest za słodki? Bo 3 szklanki cukru i szklanka miodu to dużo na kilogram mąki....
gruebel_2.gif

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Hmm, słodyczy w pierniku nigdy nie za wiele, tym bardziej, że wychodzi tego dużooo. Ja zwykle piekę (z tej ilości) w 3 keksówkach, wymiaru 30x11, lub coś koło tego. Roboty mało, a ma się od razu 3 batony. Ja - mam już sześć, bo uwinęłam się dwa razy. I teściowej jest co sprezentować ...
icon_mrgreen.gif
heh, a te zapachy. Kakao, raczej kopiaste te łyżki.
W kwestii proszku - też się obawiałam jak tu precyzyjnie zmierzyć, ale na szczęście teraz większość producentów umieszcza na opakowaniu uwagę, że to np. na 1 kg mąki. I po sprawie. Smacznego.

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
jak zwykle mi popękał, ale nie przejmuje się tym
icon_smile.gif

moje tegoroczne:
f_0039294.jpg

ją przekroiłam je w środku wyszły super. w tygodniu przełożę powidłami i dam polewę
zamiast bakalii dałam owoce z nalewki bożonarodzeniowej

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
JA również upiekłam. Siedzi od wczoraj w folii. Chyba zaraz przekroję i zerknę do środka.
gruebel_2.gif

Siostro, czy Twoje są nieco suche? Bo wczoraj odkroiłam kawałeczek brzegu i póki co jest lekko twardy.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Rozkroiłam. W środku cudownie wilgotny i aromatyczny. Lekko kleisty, ale bez zakalca.
icon_mrgreen.gif

Robiłam w keksówce 25 cm z 1/4 porcji. A właściwie coś pomiędzy 1/4 a 1/3, trochę na oko.
icon_mrgreen.gif

ellfik

Member
Paź 23, 2009
3
0
0
Zrobiłam po raz pierwszy.Z podanych proporcji wyszła mi keksówka, blaszka 23^23 i silikonowa foremka w kształcie serduszka.Mam nadzieję,że będzie pyszny.

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
janie @ 11 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1060559Hmm, słodyczy w pierniku nigdy nie za wiele, tym bardziej, że wychodzi tego dużooo. Ja zwykle piekę (z tej ilości) w 3 keksówkach, wymiaru 30x11, lub coś koło tego. Roboty mało, a ma się od razu 3 batony. Ja - mam już sześć, bo uwinęłam się dwa razy. I teściowej jest co sprezentować ...
icon_mrgreen.gif
heh, a te zapachy. Kakao, raczej kopiaste te łyżki.
W kwestii proszku - też się obawiałam jak tu precyzyjnie zmierzyć, ale na szczęście teraz większość producentów umieszcza na opakowaniu uwagę, że to np. na 1 kg mąki. I po sprawie. Smacznego.

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Jakby ktoś o nim zapomniał, to o nim przypominam. Właśnie zrobiłam. Ponieważ nie mam gotowych mieszanek, więc wcześniej przygotowałam sobie wg przepisu, który gdzieś, kiedyś znalazłam. Dałam więc 2 łyżki (z czubkami) i piernik wyszedł aromatyczny, ostry. Dzieci mnie poganiały, więc przełożyłam śliwką z czekoladą, polałam polewą i niech sobie do jutra chociaż poczeka.

Poodkajane kawałki jakoś tak zniknęły (to pewnie czarne dziury, bo moje dzieci się nie przyznają
icon_wink.gif
)

Pewnie na święta będę musiała powtórzyć. W zasadzie jak spróbowałam ten piernik, ze śliwką w czekoladzie, to innego nie robię...

Cóż mogę dodać? P o l e c a m :D

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Piekłam wczoraj ten piernik z 1/2 porcji na kiermasz Bożonarodzeniowy w mojej szkole. Nie miałam okazji nawet spróbować :D Poszedł w całości!
Piekłam godzinę + 5 minut, dla pewności. Bardzo wyrósł, pękł tylko lekko. Piekłam w dużej, prostokątnej blasze.
Dodałam mniej cukru - 1 szklankę na 1/2 porcji + torebka waniliowego. Nie dodawałam żadnych aromatów, bo nie przepadam. Miodu użyłam akacjowego, bo tylko taki miałam w domu. W ramach bakalii - rodzynki sparzone wrzątkiem i płatki migdałów. Jak już pisałam - piernik mocno rośnie i jest bardzo puszysty. Nie jadłam go w prawdzie, ale zniknął w takim tempie, ze jestem pewna, iż pyszny jest
rofl.gif

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Informacja dla potomnych i zainteresowanych... Dzisiaj wyciągnęłam z lodówki piernik, który piekłam jakoś na początku grudnia. Był zawinięty w folię aluminiową i sobie leżał w spokoju w szufladzie na warzywa. Nie spleśniał, nie wysechł. Przełożyłam marmoladą, polałam polewą i jest doooooooooooobry...

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
a mi w tym roku z tego przepisu wyszedł w środku ciasto a z wierzchu upieczony.. chyba z 2 godz dopiekałam i nic, zaczął się przypalać. już 2 raz mi tak wyszło, a z 3 razy ok. proporcji nie zmieniam więc nie wiem o co loto...

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Nie wiem, jak to się stało, ale z roku 2014 został mi jeden piernik. Rok leżał w lodówce, którą traktuję jako zapasową (lodówka jest podłączona do prądu cały czas), na większe zakupy. Leżał sobie w szufladzie z warzywami, otulony folią aluminiową. Był troszeczkę suchy, jak go wyjęłam, ale po przełożeniu i po polaniu polewą - 2 dni później smakował, jakbym go wyciągnęła dopiero z piekarnika.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy