Piernik Gigi

viola32

Member
Lis 1, 2007
6
0
0
To najlepiej zrobic tydzien przed swietami a jak w swieta zostanie to rodzinke obdarowac.A tak sie zastanawiam zamrozic?Mrozil ktos kiedys piernik?

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Wyciagam, bo jutro się za niego biorę.
icon_lol.gif

A piernik oczywiście można zamrozić.

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Jak zwykle pyszne i jak zwykle mój małżonek łapie piernika jako pierwszy kawałek do pochłonięcia wśród innych ciast.
icon_smile.gif

piernik_Gigi_2_.JPG

Załączniki

• piernik_Gigi_2_.JPG
    piernik_Gigi_2_.JPG
    143.8 KB · Wyświetleń: 2

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Jak zwykle swietny, swietny, swietny!
Tylko musze foremki kupic, bo jednak najlepiej wychodzi w malych.
W wiekszej 11x21cm niestety dlugo sie piecze i znow troche przypalilam z wierzchu. Ale tylko troszeczke - tam gdzie popekal.
Czyli w przyszlym roku z 5 foremek i bardzo chetnie w mini-chlebkowych.

Zapomnialam o jajkach, ktore daje na koncu i dalam 2. Mam wielka ochote sprobowac bez jajek, bo wielkiej roznicy nie widze, a byloby to swietne wyjscie dla moich uczuleniowcow. Znaczy siostry i chyba Buby niestety.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,812
4,863
113
Robię też w tym roku. Jutro.
icon_smile.gif

Ktos tu pisał, że ciasto kipiało w piecu. Radzę sprawdzać skład gotowej przyprawy do piernika, w niektórych już jest soda! I nie przejmujcie sie, że piernik pęka. Tak ma być! Pierniki i keksy mają obowiązek pękać środkiem.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Cos rzadki wyszedl. Nie pamietam jak byylo w zeszlym roku Dopieka sie i dopieka. Zeby sie tylko nie spalil.

Przy okazji 1szkl miodu wazy 350g. Wrzucanie miodu do szklanki a potem wydlubywanie jest nie dla mnie.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Muszę się wpisac, bo co roku go robię i co roku mam z nim problemy. Nie będzie więcej prób.
Potwornie rosnie. Jest nie do opanowania. W jakąkolwiek blaszkę go nie wrzucę, rosnie potwór gigant. Po zmniejszeniu ilośc proszku do pieczenia robi się zakalec. Po tygodniu przechowywania pleśnieje. Może jak ktoś zagląda do niego, przewietrza go podczas krojenia to nie będzie pleśniał ale taki pozostawiony na tydzień sam sobie plesnieje. Kleistości piernika nie zauważam.

foczka

Member
Gru 19, 2007
485
0
0
Ja też go zrobiłam w tym roku tak wyrósł że pękł, jak smakuje nie wiem zrobiłam z połowy porcji, bo u mnie nie wszyscy lubią piernik.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy