Piernik Gigi

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Ja robie taka polewę:

POLEWA KAKAOWA NA CIASTO

6 łyżek cukru
1/3 kostki margaryny
2 łyzki kakao
3 łyżki wody

Do gotującej się wody dodać pozostałe składniki. Zagotować i trzymać na ogniu 3 minuty (cały czas mieszając). Po schłodzeniu otrzymaną masą oblać ciasto.

Ona ciut sie różni od tej polewy owieczki. U owcy, jeśli dobrze pamietam jeszcze śmietana dochodzi i chyba proporcje składników też są nieco inne. Mnie w każdym razie polewa Owieczki owszem smakowała, tylko nigdy mi się nie chciała ściąć (tzn. zastygnąć na sztywno). A z tego przepisu - zastyga. Ale może to kwestia wykonania? :roll:

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
Polewa:
2 łyżki tluszczu np. margaryny
2 łyżki śmietany 18% lub 12% lub nawet rama creme fine
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao

Najpierw rozpuscic tłuszcz, przestudzic nieco, dodać do niego śmietanę (jak sie doda do za goracego tluszczu to smietana sie zsiadzie) mieszając żwawo, a następnie resztę składników i podgrzac mieszajac na gazie.

Zastyga pieknie, swieci sie pieknie, smakuje jak winna czekolada smakowac.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie bardzo bardzo, ale bardzo
icon_smile.gif
Moje bylo w każdym razie.

Margetita

Member
Sie 10, 2005
100
0
0
Witam Was po świętach!!!
Wypróbuję Wasze polewy przy nadarzającej się okazji, mój podobny jest do przepisu Małgoś.dz., ale Wasza Paulo i Owieczko też brzmią zachęcająco.
Ja poradziłam sobie tak:

Polewa
4 łyżki cukru
1/3 kostki margaryny
kopiasta łyżka kakao
1 łyżka wody

Wszystkie składniki miesza się na gorąco aż do rozpuszczenia cukru,
po schłodzeniu polewamy piernik.

Mój piernik Gigi wspaniale się udał, piernik z kilograma mąki upiekłam w dużej tortownicy przełożyłam dwiema warstwami powideł śliwkowych, oblałam poczwórną (!) porcją polewy i udekorowałam. :lol:
Rodzina wychwalała a ja żałuję, że nie mam aparatu cyfrowego, żeby pokazać efekt. Polecam, Pierniczka już nie ma
Pierniczkuuuuuu, gdzie jeeeeesteeeeeś??? (echo, echo, o, o, o)

CYTATa czy jak sie robi ten piernik to surowe ciasto jest baaaardzo lejace?
Moje ciasto też było bardzo lejące.

miranka

Member
Sie 16, 2005
415
0
0
Melduję,że piernik bardzo smakował. Wyrósł pięknie, aż za pięknie, bo był ciut za wysoki.
Jak leżakował, bałam się ,że będzie za suchy, ale po przełożeniu powidłami i kremem wyszedł super. Wilgotny, pachnący i pyszny.
Dzięki za przepis
icon_smile.gif

Pozdrawiam
Mirka

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
A wiecie... mój piernik Gigi spleśniał... :shock: :|
Stał sobie zawiniety w folię aluminiową. Dziureczki zrobiłam, żeby powietrze dochodziło, a jak w Wigilię go wyjęłam do krojenia - to mega :shock: pleśń odkryłam.
Kurka, no nie wiem co za czort. :dump: W zeszłym roku takich przygód nie miałam. Może mikroklimat w mieszkaniu mi sie zmienił? :roll: Strasznie mi żal, bo to przepyszny piernik.
icon_sad.gif

Margetita

Member
Sie 10, 2005
100
0
0
I ja też mam coś przeciw trzymaniu gotowego ciasta w folii.
To wspaniałe pachnące ciasto po prostu się tam kisi. Słodkie i wilgotne - wymarzone warunki dla pleśni i innych rozbójników.
Też zwaliłabym winę na mikroklimat w kuchni lub w ogóle w mieszkaniu.
Szczęśliwi posiadacze spiżarki!!!

Dlatego właśnie za drugim razem darowałam sobie to trzymanie w folii, lodówka to też według mnie nie lepsze rozwiązanie.

Małgosiu.dz., odżałuj, stało się.

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
troche za rzadkie ciasto dlatego bardzo popękał, w smaku niezły ale po 2 tygodniach leżakaownia za suchy
na szczęscie nie spleśniał
rodzinie smakował, mi troche mniej
dalej bede szukac idelanego piernika

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Silverku, a robiłaś piernik Stale.?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
zrób koniecznie, dla mnei jest bezkonkurencyjny, a w tym roku robilam chyba wszystkie z forum: Gigi, Johasi, Joannys, Beaty, Malinny... no i ten Stale powalił mnei na kolana, mimo, ze z winy piekarnika wyszedl zakalec

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Zrobiłam... A teraz mam zagwostkę. Jaki krem do tego zrobić?

Część pewnie przełożę powidłami śliwkowymi, a drugą część pewnie jakimś kremem, ale jakim? Jakieś podopowiedzi dostanę?

I jeszcze pytanie uzupełniające: czy moge juz teraz powidłami przełożyć i schowac do świąt, czy lepiej poczekać i kilka dni przed świętami przełożyć?

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
No więc niech będzie. Przełożyłam marmoladą śliwkową (śliwki w czekoladzie z forum), polałam rozpuszczoną czekoladą gorzką z odrobiną śmietanki i cukru i od wczoraj wytrzymał piernik do dzisiaj. ;) Dzisiaj zaczęła się konsumpcja mniejszego kawałka i muszę przyznać, że wyszedł bardzo dobry. Jedyny problem, to mieszanka piernikowa - chyba za dużo ziela angielskiego dałam i ciasto troszku pikantne wyszło
icon_lol.gif
icon_lol.gif

Dziękuję za przepis
icon_smile.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Nie wiem, dlaczego piernik splesnial. Moje pierniki nigdy nie plesnieja, a czasami dlugo lezakuja. Raz nawet chyba po 8 miesiacach jedlismy i byl pyszny. Moze jakos za duzo wilgoci mial?
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy