Piernik Gigi

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Z połowy porcji w takiej blaszce??? O MAMAMIJA
Dziś go piekę z połowy porcji.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
cudne informacje podajecie

czyli ja robie 2 razy 12x30 i raz 13x24 z calosci. Bede miala czym sie dzielic :mrgreen:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zrobiła mi się babia góra :cry: rozpękł mi się, całość już od 20 minut upieczona tylko po środku ciasto jest płynne :cry:
Wlałam jednak do większej foremki niż ta którą podawała Paula, a urósł baaaaardzo
icon_biggrin.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Co robić, co robić? W piecu stoi i niczego się nie boi :cry:


piernik19di.jpg
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
mysle, ze to kwestia foremki ten niedopieczony srodek. Za duza masa.

ja dlatego upieklam 3 stuki. 2 w formach piernikowych Troche szersze od keksowki i krotsze. I jeden w mniejszej keksowce. Tez mi mocno urosly i sa bardzo ciemne, co kocham. No i oczywiscie wszystkie 3 pekly, co im nie odiera uroku.
Najpierw karmelizowalam cukier, zeby wlasnie byl ciemniejszy i nie wiem, czy troche nie przypalilam, czy nie bedzie goryczki. Niebawem sie dowiem ;)

Paula, jesli ci nie urosly to moze wina proszku? Zauwazylam, ze tutejszy jest slabszy od polskiego.

To jak Kasha?
Dopiekasz?
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
KAsha, slicznie ci rosnie !!!!!!!!!! a ze ma pekniecie to nic nie szkodzi , moj tez peka hmm, ale czemu plynny w srodku ??

kermidtko, moj nie wyrosl z glupoty :dump: , nawet nie bede mowila co zle zrobilam bo wstyd jak cholerka :roll: :roll:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Spolił się od góry i ma gorzką skorupę, ściełam górę i wcinamy właśnie :lol:
Robiłam z połowy porcji w blaszce 32x22 i widać mało mu było miejsca :lol:
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
wiecie co , w kompleksy przez was wpadna, bo wasze mutanty a moj jakby ktos go walcem rozjechal :lol: ;)

Nic, tylko jutro powtorka z rozrywki , pieje od nowa coby mi tez tak wyrosl, a kapec niech siedzi, bo i tak bedzie dobry
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
no to namowilyscie mnie jeszcze na krojenie.
Grubo tego budyniu sie kladzie?
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ja bym zrobila... ale jakos niepewnosc co do wymiaru foremki zeby nie wyszedl wulkan mnie odstrasza...

pzdr
yenn
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
najmniejszy wulkan jest w keksowce. Calu piernik jest pekniety wzdluz i troche rozlazl na boki, ale wyglada to bardzo naturalnie. Taki wlasnie cieszy sie najwiekszym powodzeniem w Polskich delikatesach.
Z calej porcji wyjda 2 najdluzsze blaszki.
Kurcze, duzo tego ciasta.
Bardzo mnie ta ilosc zadowala i to, ze moga, a nawet musza lezakowac.
O smaku niestety wypowiem sie najwczesniej za tydzien.
Chyba sie zdolam opanowac :lol: :lol: :lol:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
czylli jak zrobie z calej porcji to pieczenie w dwoch keksowkach o dlugosci 35 cm to bedzie dobry pomysl?

ale jak takie dlugie to jak to potem pokroic??

pzdr
yenn
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
choroba :roll: trzeba chyba policzyc "skware fut" :mrgreen:

wydaje mi sie, ze moga byc troszeczke za krotkie, albo akurat na styk.

ja zrobilam 2 razy 12x30 (formy "piernikowe") i raz 13x24 (srednia keksowka) z calosci

porownanie :mrgreen: 2x360cm kw + 312 = 1.032 :mrgreen:

2 keksowki =2 x13x35 = 910

no to sie powinny zmiescic, a jesli urosna dobrze beda dosc wysokie.
Kroi sie w kromki.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
no tak jak chleb, albo makowiec

zdjecia szukac??
oki zdjecia szukam.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
no tak jak chleb, albo makowiec

zdjecia szukac??
oki zdjecia szukam.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy