Piernik łatwy dla leniwych

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Łomatkubosku, już sezona na pierniki otwieracie?
Ja znalaam w zeszlym tygodniu jeszcze kawal z zeszłorocznej produkcji
icon_smile.gif

No ale fakt, lada dzien trzeba bedzie nastawiac ciasto....
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Biorąc pod uwagę, jak pyszne były niedawno odkryte ubiegłoroczne pierniczki, czas by już je nawet piec, by zdążyły do świąt dojrzeć.
icon_mrgreen.gif
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,840
64
48
wyciągam z archiwum - ja raczej leniwa niż cierpliwa, więc będę piekła ten piernik. Robiłam go już kilka razy, polecam
icon_smile.gif
 

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
robiłam kilkakrotnie ten łatwy i szybki piernik i naprawdę jest świetny - upiekłam w dużej blaszcze ok 25x30 cm, przęłozyłam powidłami śliwkowymi polałam czekoladą - mniam
icon_smile.gif

kawałek trzymałam w lodówce dla sprawdzenia ile da radę zanim sam wyjdzie - spokojnie w lodówie 2 tygodnie wytrzymuje
icon_smile.gif


piernik.jpg
 

Załączniki

  • piernik.jpg
    piernik.jpg
    48.6 KB · Wyświetleń: 4

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Przymierzam sie
icon_smile.gif

Mam powidla wlasnej roboty ale takie rzadsze nam wyszly niz sklepowe. I sa wyczuwalne skorki od sliwek.
1. Czy dac wiecej maki?
2. Zmiksowac powidla czy zostawic takie jakie sa?
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,840
64
48
okruszek13 @ 19 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1490565Przymierzam sie
icon_smile.gif

Mam powidla wlasnej roboty ale takie rzadsze nam wyszly niz sklepowe. I sa wyczuwalne skorki od sliwek.
1. Czy dac wiecej maki?
2. Zmiksowac powidla czy zostawic takie jakie sa?
Ja miałam domowe takie bardzo rzadkie i dałam nawet więcej niż szklankę, bo 2 słoiki 200 ml i też wyszło ciasto ok - było trochę rzadsze niż zwykle, mikser się nawet cieszył ;) bo miał łatwiej.
Ciasto po upieczeniu obre jak zwykle
icon_smile.gif
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Dzieki za odpowiedzi
icon_smile.gif

A kiedy go zrobic zeby byl najlepszy? Dzis? W poniedzialek? Raz tylko pieklam piernik ale zakalec mi wyszedl. Tym razem chcialabym zeby ciasto sie udalo.
 

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Piernik zrobił furrorę na wigilii u mnie w pracy
lecker.gif
Musiałam na szybko drukować 5 kopii przepisu
icon_mrgreen.gif

Dodałam rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową, polałam polewą czekoladową.

Bardzo dziękuję za przepis
anbetung.gif
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Zrobilam ponownie ten piernik w blaszce 24x28 i urosl wysoki z wysoka gora. Dalam wiecej niz jedna paczke przyprawy do piernika. Wyszedl wysmienity
icon_smile.gif
Nastepnym razem zrobie go z tydzien przed konsumpcja bo taki najbardziej nam smakuje.
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Przed chwila wyjelam z piekarnika 2 srednie keksowki. Piernik upieczony na niedziele na komunie syna. Pieknie wyrosl. Pieklam ponad godzine. I musial wyjsc zakalec :/ Nie jest duzy bo na samym dole biegnie krecha pozioma ale jest :/
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,840
64
48
Mi on smakuje bardzo. Dodam ze dwa tygodnie temu upieklam go bez cukru
icon_biggrin.gif
też było ok, ale jednak przelożylam dżemem i nasączylam mocno slodką herbatą.
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
A nasączałaś go bo był suchy, czy żeby go dosłodzić? I jak go przechowywać? W lodówce?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,634
2,496
113
Wczoraj upieczony, dzisiaj już połowa zjedzona
icon_mrgreen.gif
Piernik szybki, pulchny i pyszny
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif


piernik.jpg
 

Załączniki

  • piernik.jpg
    piernik.jpg
    44 KB · Wyświetleń: 4