kanak @ 22 Dec 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1619068pachnie obłędnie, ale nie mogę spróbowaćPonoć pyszny!![]()
Margot @ 4 Jan 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1641789Ciekawe jakby ten (tez mój ulubiony piernik) zareagował na weganizacje, miód to wiem jak zastąpić, tylko jakbym te 3 jajka ,,zapomniała" dać to nie wiem jeszcze jak je zastąpić
No jak to jak? siemieniem lnianym mielonym - baaardzo płaska łyżeczka siemienia za 1 jajko i już![]()
Mój właśnie w piekarniku siedzi - piekę pierwszy raz w życiu, no - prapremiera![]()
Wszystko przez córkę, która wczoraj wieczorem : mama, a upieczesz mi ciasto do pracy - na wkupne, nowa praca- aż podskoczyłam z radości, że mogę coś upiec, a że czas jeszcze piernikowy...![]()
Margot @ 4 Jan 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1641789Joanno , a dopiszesz te swoje modyfikacje? Bardzo proszę![]()
Ciekawe jakby ten (tez mój ulubiony piernik) zareagował na weganizacje, miód to wiem jak zastąpić, tylko jakbym te 3 jajka ,,zapomniała" dać to nie wiem jeszcze jak je zastąpić
Może bananami?
Pierwszej modyfikacji nie pamiętam, ale chyba jedną szklankę mąki (u mnie orkiszowej pełnoziarnistej) zastąpiłam żytnią, a w kolejnej dałam dwie szklanki orkiszowej, jedną żytniej i po ćwierć szklanki ryżowej i gryczanej. Ciasto jest bardzo smaczne, a w dodatku wyszło gęściejsze niż zwykle. Cukru daję od początku tylko połowę, czyli jedną szklankę. A, i oprócz soku, daję skórkę otartą z pomarańczy.
qd @ 4 Jan 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1641802- aż podskoczyłam z radości, że mogę coś upiecJak bym siebie widziała!![]()
Przy okazji z doświadczenia podpowiem wszystkim, którzy chcą go upiec, by nie używali miksera, tylko mieszali wszystko widelcem i łopatką, wtedy na pewno się uda.
EDIT:
A, przypomniałam sobie, że do ostatnich babeczek dodałam powidła śliwkowe - nadziałam je po prostu po upieczeniu szprycą do pączków, a miejsce wkłucia zasłoniłam gwiazdkami wyciętymi z marcepana. Ponoć fajnie to wyszło, a na pomysł natrafiłam zupełnym przypadkiem, szukając piernikowego ganaszu:
https://kuchnialidla.pl/muffiny-piernikowe-...em-czekoladowym
qd @ 4 Jan 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1641802No jak to jak? siemieniem lnianym mielonym - baaardzo płaska łyżeczka siemienia za 1 jajko i już
Joanna @ 4 Jan 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1641808Może bananami?oba sposoby znam plus z 10 innych , ale dumam co tu by się nadało najbardziej![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.