Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,780
4,839
113
Ja swój doskonały właśnie przełożyłam. Nie obciążam niczym, wilgoć z powideł przejdzie do ciasta i sklei sie sam.
Nie miałam powideł z surowych śliwek, ale ze śliwek suszonych. Były dość gęste, dodałam do nich trochę dżemu z kumkwatów i innych cytrusów, które robiłam niedawno i który był rzadki. W sumie całkiem interesujący smak. :lol:Piernik przekroiłam dwa razy, leciutko nasączyłam amaretto. Na dolną warstwę położyłam płat rozwałkowanego marcepanu, a na górną tę uzyskaną marmoladkę. Zawinęłam szczelnie i pożegnałam do świąt. :mrgreen:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
To nie czekając na odpowiedź zrobiłam prawie tak samo. Dwa razy przekroiłam, na dole dałam powidła z suszonych śliwek a wyżej marcepan. Mój był tak miękki, że nie wałkowałam tylko rozciągnęłam go widelcem na wielkość blatu. Położyłam na parapecie bez grzejnika i położyłam na nim starą Kuchnię Polską. Mam nadzieję, że warstwy się skleją.

• Like
Reakcje: Buka

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
W tym roku piekłam ten piernik już 3 razy, w tym raz w pracy do kawy podczas szkolenia i raz w trakcie imprezy u znajomej i wszędzie robi furorę 😁 do tego stopnia, że na imprezie ludzie wyjadali z foremki jeszcze ciepły, odrywając po kawałku (to, że część z nich była zjarana pewnie też ma tu znaczenie, ale ciiii 🤫). Dziś planuję upiec kolejny (w 2 keksówkach), jeden zostawić mężowi, a drugi zabrać ze sobą na weekendowe szkolenie 😁

Eweralda

Well-known member
Maj 14, 2022
947
1,387
93
W tym roku piekłam ten piernik już 3 razy, w tym raz w pracy do kawy podczas szkolenia i raz w trakcie imprezy u znajomej i wszędzie robi furorę 😁 do tego stopnia, że na imprezie ludzie wyjadali z foremki jeszcze ciepły, odrywając po kawałku (to, że część z nich była zjarana pewnie też ma tu znaczenie, ale ciiii 🤫). Dziś planuję upiec kolejny (w 2 keksówkach), jeden zostawić mężowi, a drugi zabrać ze sobą na weekendowe szkolenie 😁
Kto był zjarany ludzie czy piernik ?

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Dziś zniknęły ostatni kawałki piernika. Zostawiłam specjalnie dla moich panów od remontu. Chyba im smakował, bo wymietli wszystko, co im dałam. Nawet okruchy nie zostały.

• Haha
Reakcje: Buka

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy