polonistka
Member
- Mar 26, 2008
- 1,963
- 0
- 36
Ku pamięci - nastawiłam w garze, dojrzewa. Wolę wpisać tu, bo w misce obok mam ciasto na peirniczki i potem ni cholery nie przypomnę sobie, gdzie było które 
lemoniada @ 15 Nov 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1213274Proszę o radę - chciałabym upiec ten piernik w keksówce i potem go przekroić na stosowną ilość warstw.
Ile mam mniej więcej nałożyć do keksówki - do połowy czy więcej? Nie wiem ile to ciasto rośnie... Help!Możesz nałożyć trochę mniej niż do połowy i będzie dobrze.![]()
kati81 @ 5 Dec 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1224497Ile to ciasto powinno leżakować przed pieczeniem?
Szukam i szukam i nie mogę znaleźć tej informacji
kati- moim zdaniem najlepiej zrobić ciasto 3-4 tygodni wcześniej ale jak będzie
leżakować krócej to też się uda. Możesz poczytać więcej ,w linku który podałam
na pierwszej stronie.![]()
h-elen @ 8 Dec 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1226294No tak... 6-go, na Mikołajki wręczyłam oba pierniki a dzisiaj obdarowani dzwonią i pytają czy do świat taki przełożony poleży... Nie wiem co mam powiedzieć, bo trochę to długo... W środku powidła i masa orzechowa, co prawda, gotowana ale z niewielką ilością masła i żółtkiem. Hm... może lepiej niech już zjedzą ... Co radzicie?
Dodam, że bliżej świat nie miałabym jak im przekazać...Piernik zawsze można zamrozić![]()
eva-ice @ 2 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1484789To ja zadam pytanie idiotki.
Gdzie może te ciasto leżakować jeśli nie w lodówce? U mnie jedynym chłodnym miejscem jest balkon, ale obawiam się czy nie będzie mu tam za zimno. Parter, bezpośrednio na ziemi, bez podmurówki, cały zabudowany szybami. Jak mi to ciasto tam zamarznie i się później nie uda, to będę wściekła. Acha i w czym mogę je trzymać? Naczyń kamionkowych zdecydowany brak.W w emaliowanym garnku, w plastiku do zywnosci przeznaczonym ( no, kto mnie za te herezje zabije?).
Zamrazania sie nie boi, ale nie dojrzewa zamarzniete. Moze tak: na balkonie, owiniete gazetami i szmatami jak roslinka i na jakims podwyzszeniu - karton, stoleczek, no zeby byla is
zolacja powietrzna od ziemi.
Ashira @ 4 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1485684Czy jakbym jutro zagniotła ten piernik to nie będzie na niego za późno?
W zasadzie można go i zjeść po świętach, ale chciałabym wiedzieć czy jest jakaś szansa
Myślę, że Ci się uda. Spiesz się, spiesz.![]()
pychotka12 @ 3 Dec 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1551821Ciasto mąż zagniótł na andrzejki i tak się zastanawiam , czy nie za późno go zagoniłam do tego , bo ciasto będzie leżakować tylko jakieś 3 tyg.
Wyjdzie coś z tego? czy raczej już za późno.Wyjdzie, wyjdzie.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.