- Lis 27, 2005
- 858
- 0
- 0
Śnieżek za oknem i Święta Bożego Narodzenia tuż tuż, więc najwyższa pora, aby zabrać się za robienie âPiernika Staropolskiegoâ?. Z czystym sumieniem polecam ten przepis, gdyż wśród moich znajomych cieszy się dużym powodzeniem - zawsze zbieram pochwały!
Ciasto:
1/2 kg miodu
2 szkl cukru
250 g tłuszczu (smalcu, masła, margaryny)
1 kg mąki pszennej
3 całe jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
przyprawa do piernika /najlepsza Kotanyi/
bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
Masa:
1/2 l mleka
4 łyżki cukru
2 cukry wanilinowe
2,5 płaskie łyżki mąki pszennej
2,5 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła (margaryny)
kawa rozpuszczalna
Polewa:
4 łyżki cukru
80 g masła (margaryny)
1 kopiasta łyżka kakao
1 łyżka wody
ciasto:
Miód, cukier i tłuszcz podgrzewamy do momentu połączenia składników â masa nie powinna zawrzeć. Gdy jest zaledwie letnia dodajemy stopniowo mąkę, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, sól i przyprawę do piernika. Ciasto można wzbogacić przez dodanie bakalii. Gdyby ciasto lepiło się do rąk, to należy dodać jeszcze trochę mąki (ok. 1 szklanki). Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Jedną oddajemy w dobre ręce
a z drugiej formujemy kulę i umieszczamy w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce (najlepiej w kamionkowym garnku przykrytym lnianą ściereczką). Na 3-4 dni przed świętami dojrzałe ciasto dzielimy na 2-3 części (zależy od wielkości blaszki do pieczenia) i cienko wałkujemy (w czasie pieczenia rośnie ok. 100%). Ochłodzone placki (twarde jak kamień) owijamy w ściereczkę i chowamy do szafki. Na dzień przed konsumpcją placki przekładamy masą budyniową i oblewamy polewą. Możemy po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi.
Masa:
Odlać 1/2 kubka mleka i wymieszać z obiema mąkami. Pozostałą część mleka zagotować razem z cukrem i cukrami wanilinowymi. Na wrzące mleko wlać rozmącone mąki i ugotować budyń. Do gorącego budyniu - szybko mieszając - wetrzeć masło i wsypać kawę rozpuszczalną w ilości według uznania. Ciepłą masą przekładać placki.
Polewa:
Wszystkie składniki wymieszać na gorąco - do momentu rozpuszczenia cukru. Po schłodzeniu rozpuszczoną polewą oblać piernik.



Ciasto:
1/2 kg miodu
2 szkl cukru
250 g tłuszczu (smalcu, masła, margaryny)
1 kg mąki pszennej
3 całe jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
przyprawa do piernika /najlepsza Kotanyi/
bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
Masa:
1/2 l mleka
4 łyżki cukru
2 cukry wanilinowe
2,5 płaskie łyżki mąki pszennej
2,5 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła (margaryny)
kawa rozpuszczalna
Polewa:
4 łyżki cukru
80 g masła (margaryny)
1 kopiasta łyżka kakao
1 łyżka wody
ciasto:
Miód, cukier i tłuszcz podgrzewamy do momentu połączenia składników â masa nie powinna zawrzeć. Gdy jest zaledwie letnia dodajemy stopniowo mąkę, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, sól i przyprawę do piernika. Ciasto można wzbogacić przez dodanie bakalii. Gdyby ciasto lepiło się do rąk, to należy dodać jeszcze trochę mąki (ok. 1 szklanki). Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Jedną oddajemy w dobre ręce

Masa:
Odlać 1/2 kubka mleka i wymieszać z obiema mąkami. Pozostałą część mleka zagotować razem z cukrem i cukrami wanilinowymi. Na wrzące mleko wlać rozmącone mąki i ugotować budyń. Do gorącego budyniu - szybko mieszając - wetrzeć masło i wsypać kawę rozpuszczalną w ilości według uznania. Ciepłą masą przekładać placki.
Polewa:
Wszystkie składniki wymieszać na gorąco - do momentu rozpuszczenia cukru. Po schłodzeniu rozpuszczoną polewą oblać piernik.

Ostatnią edycję dokonał moderator: