Piernik wspanialy
Piernik jest pyszny, wilgotny i kleisty (lepki), nadaje sie do jedzenia juz po upieczeniu. Rownie dobrze moze lezakowac i jest jeszcze lepszy. Idealny na Swieta
szklanka - ok. 200 ml
1/2 kostki masla
4 jajka
2 szklanki cukru
4 lyzki oleju
3 lyzki gęstej śmietany
50 dag miodu
5 i pol szklanki mąki
2 plaskie lyzki sody
1 szklanka mleka
przyprawa do piernika (u mnie jest to zawsze KOTANy, inne zawieraja make co oslabia ich smak) lub mieszanka wlasna
mnostwo bakalii, ja daje migdaly, domowa skorke, rodzynki, pare fig, orzechy wloskie, posiekane drobno morele
Maslo utrzec z cukrem dodajac po jajku, potem olej i smietane, wszystko utrzeć na jednolitą masę. Miód zagotować i wrzący wlać do masy i wymieszać. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Zagotować mleko i wrzące wlać do masy. Wsypać sodę i przyprawy.
Ja pieke w 3 mniejszych keksowkach lub dwoch wiekszych.
Wysmarowac maslem i oproszyc maka, jak silikonowe to wiadomo nic, ale u mnie jakos sie piernik przykleja do silikonowych.
Ciasto piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160-170° C. Sprawdzac patyczkiem czy suchy, ale nie za suchy. Moze byc taki lekko wilgotny i sprezysty, patyk jednak nie moze byc oblepiony.
Mozna polac rozpuszczona czekolada. Smacznego!
Piernik jest pyszny, wilgotny i kleisty (lepki), nadaje sie do jedzenia juz po upieczeniu. Rownie dobrze moze lezakowac i jest jeszcze lepszy. Idealny na Swieta

szklanka - ok. 200 ml
1/2 kostki masla
4 jajka
2 szklanki cukru
4 lyzki oleju
3 lyzki gęstej śmietany
50 dag miodu
5 i pol szklanki mąki
2 plaskie lyzki sody
1 szklanka mleka
przyprawa do piernika (u mnie jest to zawsze KOTANy, inne zawieraja make co oslabia ich smak) lub mieszanka wlasna
mnostwo bakalii, ja daje migdaly, domowa skorke, rodzynki, pare fig, orzechy wloskie, posiekane drobno morele
Maslo utrzec z cukrem dodajac po jajku, potem olej i smietane, wszystko utrzeć na jednolitą masę. Miód zagotować i wrzący wlać do masy i wymieszać. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Zagotować mleko i wrzące wlać do masy. Wsypać sodę i przyprawy.
Ja pieke w 3 mniejszych keksowkach lub dwoch wiekszych.
Wysmarowac maslem i oproszyc maka, jak silikonowe to wiadomo nic, ale u mnie jakos sie piernik przykleja do silikonowych.
Ciasto piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160-170° C. Sprawdzac patyczkiem czy suchy, ale nie za suchy. Moze byc taki lekko wilgotny i sprezysty, patyk jednak nie moze byc oblepiony.
Mozna polac rozpuszczona czekolada. Smacznego!

Ostatnią edycję dokonał moderator: