- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis na to pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto znalazłam na blogu Alicja w Kuchni . Bardzo polecam, nie tylko od święta, ale i do poobiedniej kawy
250 g mąki
200 ml mleka
100 g masła
100 g cukru
3 łyżki miodu
3 łyżki ciemnego kakao
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody kuchennej ( sody do pieczenia)
2 jabłka
Jajko utrzeć z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodać przyprawę do piernika i kakao. Dodać mleko i mąkę, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać proszek do pieczenia i sodę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać.
Ciasto przelać do formy keksówki ( 12 x 22 cm) . Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka) .
Ciasto wystudzić na kratce.
Lukier: utrzeć 1 łyżeczkę mleka z kilkoma kroplami soku z cytryny i cukrem pudrem na gęstą masę.


250 g mąki
200 ml mleka
100 g masła
100 g cukru
3 łyżki miodu
3 łyżki ciemnego kakao
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody kuchennej ( sody do pieczenia)
2 jabłka
Jajko utrzeć z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodać przyprawę do piernika i kakao. Dodać mleko i mąkę, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać proszek do pieczenia i sodę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać.
Ciasto przelać do formy keksówki ( 12 x 22 cm) . Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka) .
Ciasto wystudzić na kratce.
Lukier: utrzeć 1 łyżeczkę mleka z kilkoma kroplami soku z cytryny i cukrem pudrem na gęstą masę.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: