Pierniki alpejskie

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Przepis znaleziony na blogu Moje wypieki

Moje uwagi/zmiany zaznaczyłam w nawiasie, pogrubione
icon_smile.gif

Składniki:

1 kg mąki pszennej
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki cukru (dałam 1 szklanke)
3 łyżki kakao
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany (śmietany nie miałam - dałam jogurt naturalny)
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
1 kostka masła/margaryny (250 g) (dałam 1,5 paczki przyprawy piernikowej Gellwe)
1 słoik miodu (400 g)

Dzień przed pieczeniem:

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie (miód i margarynę zagotowałam razem) W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać (do miodu dodałam mąkę - zmiksowałam i dodałam ubite jajka) Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje (dałam do lodówki)

W dniu pieczenia:

Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką (faktycznie, mąki do podsypywania poszło sporo)
Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie (blachę posypałam tylko mąką)
Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

Są pyszne i miękkie - bardzo smaczne
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Pierniki jeszcze przed polewą (będę ją robiła za kilka dni - zdjęcie też będzie:) ):

IMG_5747.jpg

Załączniki

• IMG_5747.jpg
    IMG_5747.jpg
    56.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
a to słynne pierniczki z przepisu Kaeru z MniamMniam
i ja je ostatnio piekłam z pół porcji i nadziewałam przed pieczeniem , samo ciasto trochę doprawiłam mocniej(min startym imbirem świeżym , suszonym kardamonem i dodałam trochę karmelu), gotowe polałam lukrem koniakowym Bajaderki(tym z krajanki marcepanowej)
korzen_293.jpg

Załączniki

• korzen_293.jpg
    korzen_293.jpg
    149.5 KB · Wyświetleń: 0

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Tak, tak Dorotus o tym wspomina...

Margot twoje pierniki są piękne. Wyglądają przepysznie!
icon_smile.gif

Moje czekają dopiero na polewe. Zamierzam zrobić czekoladową (z mleka w proszku)

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Margot, to taka najzwyklejsza polewa, jeszcze moja mama taką do ciast robiła
icon_smile.gif

- szklanka mleka w proszku (ale koniecznie tego klasycznego, granulowane się nie nadaje)
- pół szklanki cukru
- pół kostki margaryny
- 4 łyżki wody
- 2-3 łyżki ciemnego kakao

Mleko w proszku i kakao wymieszac razem.
Margarynę rozpuścić w rondelku razem z cukrem i wodą. Wszystko podgrzewać aż do wrzenia i rozpuszczenia cukru. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Uważać, bo może się przypalić. Ciepłą polewą smarować ciasto (w tym wypadku pierniki
icon_smile.gif
)

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Margot, proszę bardzo
icon_smile.gif

Dodałam zdjęcie jeszcze gołych
icon_mrgreen.gif
Polewa będzie w niedziele, bo wtedy będę miała wiecej czasu na "mazianie" pierników.

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
A to moje pierniczki alpejskie
icon_smile.gif
To przepis dla tych łakomczuchów którzy chcą od razu jeść
icon_smile.gif
czyli dla mojej rodzinki
icon_smile.gif
Polecam!
Moje uwagi: jeśli ktoś nie ma zamiaru lukrować tych pierniczków, to radzę dać te 1,5 szkl cukru tak jak w oryginalnym przepisie bo inaczej będą za mało słodkie.
p1160108.jpg

Załączniki

• p1160108.jpg
    p1160108.jpg
    138 KB · Wyświetleń: 0

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
moje pierwsze w życiu pierniczki - "alpejskie"
icon_smile.gif
dziś pieczone...
nie mam tylko puszek, by je zapakować, więc muszę wymyśleć inny sposób przechowywania
icon_smile.gif

lukrować mam bliżej świąt czy teraz już?

14122011534zmni.JPG

14122011537zmni.JPG

Załączniki

• 14122011534zmni.JPG
    14122011534zmni.JPG
    225.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 14122011537zmni.JPG
    14122011537zmni.JPG
    177 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy