- Cze 28, 2006
- 5,627
- 0
- 0
Przepis znaleziony na blogu Moje wypieki
Moje uwagi/zmiany zaznaczyłam w nawiasie, pogrubione
Składniki:
1 kg mąki pszennej
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki cukru (dałam 1 szklanke)
3 łyżki kakao
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany (śmietany nie miałam - dałam jogurt naturalny)
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
1 kostka masła/margaryny (250 g) (dałam 1,5 paczki przyprawy piernikowej Gellwe)
1 słoik miodu (400 g)
Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie (miód i margarynę zagotowałam razem) W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać (do miodu dodałam mąkę - zmiksowałam i dodałam ubite jajka) Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje (dałam do lodówki)
W dniu pieczenia:
Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką (faktycznie, mąki do podsypywania poszło sporo)
Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie (blachę posypałam tylko mąką)
Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.
Są pyszne i miękkie - bardzo smaczne
Moje uwagi/zmiany zaznaczyłam w nawiasie, pogrubione

Składniki:
1 kg mąki pszennej
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki cukru (dałam 1 szklanke)
3 łyżki kakao
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany (śmietany nie miałam - dałam jogurt naturalny)
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
1 kostka masła/margaryny (250 g) (dałam 1,5 paczki przyprawy piernikowej Gellwe)
1 słoik miodu (400 g)
Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie (miód i margarynę zagotowałam razem) W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać (do miodu dodałam mąkę - zmiksowałam i dodałam ubite jajka) Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje (dałam do lodówki)
W dniu pieczenia:
Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką (faktycznie, mąki do podsypywania poszło sporo)
Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie (blachę posypałam tylko mąką)
Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.
Są pyszne i miękkie - bardzo smaczne

Ostatnią edycję dokonał moderator: