- Cze 8, 2009
- 99
- 0
- 0
Ciasto znalazlam w zamierzchlych czasach poczatkow Internetu na blogu, ktory, z tego co pamietam, niewiele mial z kulinariami wspolnego, a autor/ka (?) przepis zamiescila jako dodatek do wpisu. Niestety, adresu bloga nie pamietam, ale autorce/autorowi skladam glebokie uklony po dzis dzien, gdyz ciasto to uratowalo mi nie raz honor przed goscmi, ktorzy zapowiadaja sie godzinke przed wizyta ... Ciasto robi sie w 15 minut, a piecze niecale pol godzinki. Jest swietne w smaku, puszyste i wilgotne zarazem, o glebokim czekoladowym smaku. Moze nie jest zbyt wymyslne, ale czasem przydaja sie takie expressowe slodkosci.
SKLADNIKI:
1 jajko
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka cynamonu
3 czubate lyzeczki kakao
troche przyprawy do piernika
opcjonalnie: 1 starte jablko lub bakalie wszelkiego sortu lub 1 lyzka jakiegokolwiek dzemu lub powidel
Wszystko razem mieszamy (lycha lub mikserem), na koniec dodajemy skladniki opcjonalne (ale nic sie nie stanie jak nie dodamy, mozna zrobic wersje bogatsza lub ubozsza
Pieczemy w keksowce lub malej blaszce okolo pol godzinki w temp. 180 stopni. Wykonczenie dowolne, najlepiej pasuje polewa czekoladowa z orzeszkami, ale cukier puder tez.
Zycze smacznego!
SKLADNIKI:
1 jajko
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka cynamonu
3 czubate lyzeczki kakao
troche przyprawy do piernika
opcjonalnie: 1 starte jablko lub bakalie wszelkiego sortu lub 1 lyzka jakiegokolwiek dzemu lub powidel
Wszystko razem mieszamy (lycha lub mikserem), na koniec dodajemy skladniki opcjonalne (ale nic sie nie stanie jak nie dodamy, mozna zrobic wersje bogatsza lub ubozsza
Zycze smacznego!