Piernikowe serca

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
CIASTECZKA.jpg
Pokaż załącznik 48146

bez "ubranka" i w towarzystwie innych
icon_razz.gif

Załączniki

• CIASTECZKA1.jpg
    CIASTECZKA1.jpg
    113.6 KB · Wyświetleń: 0
  • CIASTECZKA.jpg
    CIASTECZKA.jpg
    135.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A mam nowe foremki w kształcie serduszek!
lecker.gif

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Caritka @ 29 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=782061Nie wiem, jak dlugo
icon_wink.gif
, ale moje maja juz cos kolo miesiaca i nic sie z nimi nie dzieje, oprocz tego, ze juz wieksza czesc zniknela
icon_lol.gif
icon_mrgreen.gif

Lukier tez jest w calosci, nic nie popekal, odrobine tylko zmatowial.
Natomiast polewa czekoladowa zmienila miejscami ( nie na wszystkich piernikach ) - kolor na jasniejszy matowy.
A w czym je przechowywać? Czy metalowa puszka, czy raczej tekturowy kartonik? Czy przechowywać w suchym, ciemnym miejscu; czy są jakieś wskazania.
Dziś piekę, bo ja jutro potrzebujemy do szkoły córki, ale przy okazji mogłabym już upiec na święta i tak się zastanawiam ...

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
_Gonia_ @ 18 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1050203A w czym je przechowywać? Czy metalowa puszka, czy raczej tekturowy kartonik? Czy przechowywać w suchym, ciemnym miejscu; czy są jakieś wskazania.
Dziś piekę, bo ja jutro potrzebujemy do szkoły córki, ale przy okazji mogłabym już upiec na święta i tak się zastanawiam ...
Goniu, przechowywalam je w metalowej puszce.
W sumie chyba nie ma zadnych szczegolnych wskazan
gruebel_2.gif

JolantaMR

Member
Lis 4, 2010
3
0
0
Wow, jestem pod wrazeniem, cale to forum jest niesamowite, a ten temat po prostu dla mnie, juz sie zabieram do pracy, i mam nadzieje ze cos mi z tego mojego zapalu wyjdzie.
icon_biggrin.gif

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
I ja zagniotłam to ciasto, ale wyszło twarde, mało plastyczne, ciężkie do obróbki
icon_frown.gif
i za słodkie, ale t już kwestia gustu. Po upieczeniu pierniki są twarde jak kamienie, nie do ugryzienia - piekłam z myślą zrobienia choinek 3D na upominki, choinki zrobię, ale będą niejadalne.
icon_sad.gif

Analizuję teraz cały przepis i szukam błędu, gdzie popełniłam i do niczego nie mogę dojść. Sama już nie wiem...
icon_frown.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Vikinko, a moze za dlugo pieklas?
A moje sie udaly! Ciasto lezakowalo troche w zimnej spizarni. Nie dodawalam proszku do pieczenia tylko sode. No i podczas zarabiania nie mialam w domu kakao wiec wzielam czekolade Nestle z puszki. Wyszly pyszne jak zawsze. Nie ozdabialam, tylko czesc malowalam zoltkiem a czesc lukrowalam. Kocham pierniki w ksztalcie serc, bo przypominaja mi moje dziecinstwo (przynosil zawsze moj tata w papierowej torbie)
Dziekuje Ci Caritko
bussi.gif
za ten przepis.

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
ja ostatnio piekłam, surowe wyszło super, świetnie się z nim pracowało. Ale za długo raczej piekłam bo wyszły twarde, ale wsadziłam jabłko i przełożyłam do pojemnika na ciasto (pierwotnie były w puszkach) i owinęłam folią spożywczą. Po kilku dniach były nie były już takie twarde, a po otwarciu od razu czuć było jabłko. Gdzieś mi wpadło w oko, że któraś z Cinek pisała o pomarańczach, więc po tych kilku dniach wymieniłam jabłko na pociętą pomarańczę i wsio znowu zawinęłam. Pierniki miękną
icon_smile.gif
W przepisie mam podkreślone, aby piec znacznie krócej.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Viki, tez mysle, ze moze za dlugo je pieklas?
A w ciescie, na pewno za duzo maki (wilogotnosc mak jest rozna, czasem powinno sie dosypywac stopniowo) -dlatego ciasto wyszlo twarde.
Nie martw sie. Pierniki pownny zmiekknac.

Margarete - bardzo sie ciesze
icon_biggrin.gif
bussi.gif

Inula, ja wciaz trzymam kciuki
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Ja swoje pieklam wczoraj i przelozylam do puszki. Bez lukru.
No kurcze. Moje nie sa twarde.
icon_mrgreen.gif

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Inula włożyłaś całą pomarańczę? Czy może ponacinaną? Ja gdzieś słyszałam, że w ogóle skórka wystarczy. Muszę to sprawdzić, bo mi stwardniały bardzo pierniki.

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Jednym słowem zdolniacha jestem, żeby taki przepis spitolić
icon_wink.gif
. Być może, że mąki za dużo było, bo sypnęłam wszystko
icon_frown.gif
, mea culpa.
Czy jest jakiś sposób na uratowanie takiego ciasta jak moje, gdybym następnym razem takie twarde i sztywne zrobiła - co mogę wtedy zrobić, bo nie mam zamiaru odpuścić, mimo, że jestem raczkująca pierniczyna
icon_wink.gif
- dodać masło, mleko, wodę?
Piekłam w różnych czasach, bo zakumałam, że może za długo się pieką i te bardzo grubo wałkowane i pieczone krócej, są miękkawe, ale do ideału wiele im brakuje.
Siedzą sobie teraz w woreczkach foliowych w celu zmięknięcia, a tymi całkiem twardymi, to naszej najulubieńszej blokowej sąsiadce okna powybijam jak będzie niegrzeczna
icon_wink.gif
- oczywiście to żart, jestem wielki łasuchem i zjem wszystko co słodkie
icon_biggrin.gif
.

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
adrijah @ 3 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1057130Inula włożyłaś całą pomarańczę? Czy może ponacinaną? Ja gdzieś słyszałam, że w ogóle skórka wystarczy. Muszę to sprawdzić, bo mi stwardniały bardzo pierniki.
przecięłam na pół (ale nie przez ogonki, tylko tak żeby cząstki były na pół). Jak się już zeschły te połówki to pociełam je na kawałeczki, żeby jak najwięcej 'mokrego' było na wierzchu (ja to umiem tłumaczyć, nawet nie wiem czy sama siebie rozumiem
rofl.gif
)
icon_mrgreen.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
viki-nka @ 3 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1057135Jednym słowem zdolniacha jestem, żeby taki przepis spitolić
icon_wink.gif
. Być może, że mąki za dużo było, bo sypnęłam wszystko
icon_frown.gif
, mea culpa.
Czy jest jakiś sposób na uratowanie takiego ciasta jak moje, gdybym następnym razem takie twarde i sztywne zrobiła - co mogę wtedy zrobić, bo nie mam zamiaru odpuścić, mimo, że jestem raczkująca pierniczyna
icon_wink.gif
- dodać masło, mleko, wodę?
Dolalabym troche mleka lub wody do odpowiedniej konsystencji, ewentualnie dodalabym tez troche masla.
Ostatnio dodawalam i mleko, i troche masla
icon_wink.gif

- Tez mam czasem taka manie, ze wsypuje od razu calosc. -Nie mysl sobie, ze tylko Ty tak potrafsz
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

CYTATPiekłam w różnych czasach, bo zakumałam, że może za długo się pieką i te bardzo grubo wałkowane i pieczone krócej, są miękkawe, ale do ideału wiele im brakuje.
Siedzą sobie teraz w woreczkach foliowych w celu zmięknięcia, a tymi całkiem twardymi, to naszej najulubieńszej blokowej sąsiadce okna powybijam jak będzie niegrzeczna
icon_wink.gif
- oczywiście to żart, jestem wielki łasuchem i zjem wszystko co słodkie
icon_biggrin.gif
.
Ja tam ciagle mysle, ze zmiekkna.
Obym sie nie pomylila
icon_wink.gif

Trzymam kciuki.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
No nie moglo byc inaczej
icon_wink.gif
icon_lol.gif

Bardzo sie ciesze, Inula!
Szczeka mi opadla. Twoje pierniki sa sliczne!
anbetung.gif

Ten balwan z krawatem
icon_mrgreen.gif
-Swietny
icon_mrgreen.gif

bussi.gif

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Caritka @ 4 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1057235No nie moglo byc inaczej
icon_wink.gif
icon_lol.gif

Bardzo sie ciesze, Inula!
Szczeka mi opadla. Twoje pierniki sa sliczne!
anbetung.gif

Ten balwan z krawatem
icon_mrgreen.gif
-Swietny
icon_mrgreen.gif

bussi.gif
dziękuję
anbetung.gif

ja po prostu staram się tylko choć w maleńkim stopniu Wam wszystkim dorównać
fiesgrins.gif

jak wspomnę swoje pierniki sprzed cina to rumieniec na mą twarz się wylewa
icon_redface.gif
, szok jakie one były wtedy 'brzydkie'
icon_lol.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy