Piernikowe serca

atina

Member
Lut 27, 2008
961
3
0
Cudowne
daumen.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Dzieki. Ale powiem Wam, ze rok temu jakos lepiej mnie ten lukier sluchal.
Pomysl z PS mi sie podoba szczegolnie.
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tabako

Member
Wrz 17, 2008
27
0
0
Pokolorowane
fiesgrins.gif
Zdjęcie ukazuje radosną twórczość moją i Mojego M. Oczywiście, że na żywo wyglądają 100razy radośniej i więcej ich jest, niż na zdjęciu ;) Po lukrowaniu miałam problem z ponownym umieszczeniem ich w pudełkach, więc musiałam kilka zjeść - pyszne ;P Próbowałam patentu z uciętym dziubkiem woreczka strunowego i stwierdzam, że pojęcia nie mam, jak takim sposobem niektórym wychodzą piękne, równe kreski i inne cuda.
gruebel_2.gif

Załączniki

• PC210040.jpg
    PC210040.jpg
    351.3 KB · Wyświetleń: 0

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
Zrobiłam drugi raz te pierniczki tym razem grubsze i krócej piekłam (10 minut). Dom pachnie obłędnie. Zrobiłam lukier z cukru pudru i rumu - wyglądają pięknie i smakują podobno hohoho. Panie w szpitalu były zachwycone ;)

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Tabako! Piekne!
icon_biggrin.gif
))
Wyrazy podziwu dla Meza!
anbetung.gif
dla Ciebie oczywiscie tez, ale szczegolnie dla Meza
icon_mrgreen.gif

(ja wczoraj "postraszylam" swojego, ze bedzie mi pomagal malowac pierniki, to z przerazeniem w oczach powiedzial:
"kochanie, ale ja nie umiem"
rofl.gif

Gosiu! Bardzo, bardzo sie ciesze!!

Jotha? A jakim lukrem robilas? Z bialek?

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Nie wiem czemu, ale tak wlasnie pomyslalam, ze z bialek.

Ja wczoraj chcialam malowac lukrem z cukrem pudrem , z sokiem i woda tak, jak zawsze, ale mialam problem z cukrem pudrem.
Nie wiedzialam, ze cukier puder moze sie roznic od cukru pudru
icon_eek.gif

Mialam inny niz zwykle i po rozmieszaniu go z woda i sokiem wyczuwalne byly malenkie grudki.
A i z konsystencja nie umialam sobie poradzic. Wkurzalam sie, jak nie wiem.
Pol kg wywalilam.
Dzis mialam inny- ten co zawsze i szlo swietnie!

Musze kiedys sprobowac zrobic taki z bialek.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Maraa @ 21 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=924178JotHa, piękne! Mikołaje mnie najbardziej zachwyciły, upiekę w przyszłym roku.
Kurcze, a ja sie ich balam, jak diabel swieconej wody. Nie mailam pojecia, co na nich namalowac, bo kurcze male te foremki sa.
W ogole, to w tym roku zaczelam doceniac wieksze wykrawaczki. Ale niestety dopiero podczas dekoracji.
Mnie sie spodobaly Twoje aniolki. Mam dwie foremki, ale nieciekawe, wiec w tym roku u mnie aniolow niet.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Planuję zakup dużej foremki w kształcie Mikołaja i będę obmyślać cały rok jak ją zapełnić.
icon_mrgreen.gif
Ja w tym roku robiłam jeszcze sama anioły, takie wycinane nożem, miałam tylko foremkę do skrzydełek. Trochę koślawe wyszły ale poćwiczę i w przyszłym roku będą ładniejsze.
icon_smile.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Piekne sa takie zdobienia. Oj piekne...
Chyba sie podczepie i bede baczniej sledzic watek foremkowy.
icon_wink.gif

Caritko, mowisz, ze z pudrem mialas przeboje ? Hmmm... ja dzis robilam http://mojewypieki.blox.pl/2008/02/Czekola...te-truffle.html Pierwszy raz, zamiast popekanych i puder mi wlasnie przesiakal ciastem, nie chcial sie wcale kleic do trufelkow. Ostatecznie wyszly popekane ziemniaki, a nie piekne biale ciasteczka. Chociaz akurat ten puder pieknie sprawdzil sie w lukrze.

Lemoni

Member
Paź 18, 2008
75
0
0
Tak jak myślałam, minęłam się z powołaniem;). Miałam straszne problemy z pierniczkami, nie wiem czy to wina nieumiejętnego wyrabiania ciasta czy dziwnej mąki, ale wszystko się kruszyło, miałam duże problemy z uformowaniem pierniczków. No i nie wiedziałam ile je piec, nie miałam żadnej rękawicy, jestem cala poparzona:D, najadłam się gorącym węglem, pomyliłam temperatury, aaa, co ja robię w ogóle na tym forum
icon_razz.gif
! U was masa była taka plastyczna, elastyczna?
Cała pachnę przyprawami korzennymi :D

Może jak polukruję i przyozdobię pierniczki to będzie ozdoba na choinkę (której i tak jeszcze nia mam w mieszkaniu).

Myślicie, że trening czyni mistrza?

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
Lemoni , musiałaś mieć chyba bardzo suchą mąkę tak jak ja, bo tyle mąki co w przepisie to w moim przypadku było sporo za dużo.Dobrze że nie wsypałam całości tylko 1 kilogram.Piekłam krótko, ale pierniczki stwardniały.Jednak po 2 dniach leżakowania w metalowych pudełkach nadawały się do zjedzenia i szybko zostały pożarte hehehe!
Acha - przyprawy dałam prawie 2 opakowania, bo lubię naprawdę piernikowy smak
icon_smile.gif

Poza tym bardzo smaczne
icon_smile.gif

p1130670z.jpg

Lemoni

Member
Paź 18, 2008
75
0
0
Moje były pieczone w pośpiechu, zajadłam się porcją spalonych i gorących (mniaaam węgiel, zdrowe bez wątpienia dla mojego chorego brzuszka;)). Ale też odniosłam wrażenie, że mąka sucha (również przy pieczeniu innych ciast). Nie było czasu lukrować, ale ładnie się prezentują na choince (nie te zwęglone oczywiście) - w tym roku jest malutka bo zgubiliśmy stojak i stoi sama górna część:D.
Dzisiaj pierniczki są naprawdę smaczne, wprawdzie nie zmiękły zbytnio, ale jakoś smak dojrzał - super:)!

Izuniu, rozkosznie się uśmiecha ten lukrowany pierniczek :}!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Maroo,
Tak bardzo podziwiłam Twoje gwiadkowe pierniczki a nie mogłam kupić foremki więc wymyśliłam jak zrobić taki kształt...
Oto sekret:
Kupiłam zestaw nawiększych w obwodzie podków (w tortowni), wydrukowałam Twoją śnieżynkę i kombinerkami wygięłam kształt. Wyszło całkiem, całkiem., no może jedna odnóżka była bardziej koślawa ale to nic. Jak uchowały się jakieś śnieżynki to później, na dowód, zamieszczę fotkę.
Polecam tą metodę
icon_smile.gif

Dodam, że kiedy miałam już wycięte śnieżynki, doszły o podobnym kształcie ale firmowe... Ale to nic nie szkodzi, bo podkówka, na następne święta przybierze kształt aniołka amorka (główka i skrzydełka)
Pozdrawiam świątecznie.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Bardzo milo sie czyta, ze te pierniki Wam smakuja
banana.gif

Izuniu, piekne!!

Helen - brawo! Sniezynka wyszla Ci slicznie
daumen.gif

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
zagniotłam właśnie ciasto i będę piekła jutro, to już 3 pierniczki w tym sezonie. W czwartek będziemy mieć księdza no a z choinki pozjadane wszystkie pierniczki i pusto się zrobiło, jutro upiekę i powiesze świeże ;) u mnie czym dłużej leżą tym lepsze...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy