PIERNIKOWE WARIACJE NORWESKIE

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Przepisow na pierniczki jest na forum od groma,i byc moze te tutaj sie powtorza,ale podaje te ktore ja wykorzystalam do pieczenia moich wypiekow.Za efekty nie odpowiadam
icon_wink.gif
.

Przepis 1:

100 gr masla
1 dl cukru brazowego
1 dl syropu(miod sztuczny)
1 dl smietany kremowki

Podgrzac mocno,ostudzic.

5-6 dl maki
1 lyzeczka sody
przyprawy do piernikow

Dodac do plynow-wyrobic w maszynie albo mixerem.

Przepis 2:

250 gr syropu
150 gr cukru brazowego
150 gr masla
przyprawy do piernikow

Podgrzac prawie do zagotowania,wystudzic.

Wmixowac 1 jajko.

Wmixowac:

0,5 kg maki+2 lyzeczki sody.(maki moze byc wiecej-az do uzyskania elastycznego,blyszczacego ciasta)

Ja musilam zrobic kilka porcji,bo robilam 36 wielkich serc na przedswiateczny kiermasz(takich do zawieszenia w oknach.)

IMG_0960.jpg

IMG_0966.jpg
 

Załączniki

  • IMG_0960.jpg
    IMG_0960.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 3
  • IMG_0966.jpg
    IMG_0966.jpg
    891.8 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Jeszcze raz się pozachwycam - pierniki cud, miód, malina.
icon_smile.gif

Wirtażyki robiłaś z rozkruszonych landrynek?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Landryny przyslali mi z Polski-Wedla-w 3 kolorach(+anyzkowe+winogronowe)a i tak wszystkie po upieczeniu byly pomaranczowe
icon_neutral.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Z pomoca dziurki w woreczku
icon_wink.gif
.I troche wyobrazni.Mozna sobie tez naszkicowac delikatnie olowkiem(na tych co tylko do ozdoby-a nie do zjedzenia).
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Jeszcze jeden przepis na doskonale "choinkowce"-
SZYBKIE,PLASTYCZNE CIASTO,DOBRZE SIE WYKRAWA.

1 1/2 dl brazowego cukru
1 1/2 dl syropu
1 lyzeczka :cynamonu,imbiru,gozdzikow
1 lyzeczka sody
150 g masla lub margaryny
1 jajko
500 g maki

W garnku podgrzac syrop,cukier i maslo/marg.,dodac przyprawy.Odstawic do wystudzenia.Wmieszac jajko i make z soda.Wyrobic plastyczna mase i odstawic w zimne miejsce na min.1 godz(moze byc dluzej).Odrywac po kawalku mase,rozwalkowac niezbyt cienko i piec 10-15 min w 175 st C.

007.JPG

008.JPG

NAJLEPIEJ ZROBIC Z PODWOJNEJ PORCJI
 

Załączniki

  • 007.JPG
    007.JPG
    133.5 KB · Wyświetleń: 1
  • 008.JPG
    008.JPG
    116.1 KB · Wyświetleń: 1

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Wlasnie do sniezynek jest doskonale i do duuuzych serc tez.Po upieczeniu ciastka sa twarde.I jak ktos lubi smak piernikow to powinien dodac pol lyzeczki pieprzu mielonego(ja nie dalam bo nie lubie jak mnie w jezor szczypie).

Syrop(nor.-sirup) to chyba golden sirup
icon_rolleyes.gif
.No kolor ma zloty.I mamy tez ciemny syrop(prawie czarny)-taki tez moze byc.

Margot,jak sie boisz,ze nie wyjdzie-upiecz z polowy porcji na poczatek.To jest w nich super ,ze nie trzeba czekac dlugo.

wink.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Wkleje zdjecia tegoroczne dla potomnosci-niech wnuki wiedza jak sie babcia Ania pocila:

003.JPG

005.JPG
 

Załączniki

  • 003.JPG
    003.JPG
    161.4 KB · Wyświetleń: 1
  • 005.JPG
    005.JPG
    148.9 KB · Wyświetleń: 1

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
No co ty,zobacz te z zeszlego roku
cry_1.gif

Jakos nie mam weny a one jak co roku na sprzedaz na cele charytatywne ida
icon_redface.gif

SCHODZE "NA PSY"!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy