Są to moje ulubione pierogi, znane raczaj na lubelszczeźnie.
składniki:
ciasto na pierogi (jakie kto robi) - myślę, że ok szklanka mąki + woda +sól+ ewentualnie jajko
farsz:
woreczek kaszy gryczanej (ok. 100g)-nie więcej
kostak białego sera ok.250g
sól, pieprz
mięta najlepiej swieża, ja daję sporo bo lubię
cebulka, pokrojona w kostę, podduszona
jajko
kaszę ugotowac w osolonej wodzie, połaczyc z serem (ser należy dokładnie rozgniesc), cebulką, miętą, doprawic pieprzem i solą.
Ciasto zagniesc, rozwałkowac, ulepic pierogi, ugotowac w osolonej lekko wodzie.
Na osobnym talerzyku (lub obok pierogów) nałożyc dośc gęstą śmietanę (ale może byc też 18-tka), jeśc maczjąc kawałki pierogów w smietanie. Ja smietany nie solę i nie słodzę, ale jak ktos chce, to można posolic, bo to danie z tych słonych , nie na słodko. Są pyszne, polecam!
składniki:
ciasto na pierogi (jakie kto robi) - myślę, że ok szklanka mąki + woda +sól+ ewentualnie jajko
farsz:
woreczek kaszy gryczanej (ok. 100g)-nie więcej
kostak białego sera ok.250g
sól, pieprz
mięta najlepiej swieża, ja daję sporo bo lubię
cebulka, pokrojona w kostę, podduszona
jajko
kaszę ugotowac w osolonej wodzie, połaczyc z serem (ser należy dokładnie rozgniesc), cebulką, miętą, doprawic pieprzem i solą.
Ciasto zagniesc, rozwałkowac, ulepic pierogi, ugotowac w osolonej lekko wodzie.
Na osobnym talerzyku (lub obok pierogów) nałożyc dośc gęstą śmietanę (ale może byc też 18-tka), jeśc maczjąc kawałki pierogów w smietanie. Ja smietany nie solę i nie słodzę, ale jak ktos chce, to można posolic, bo to danie z tych słonych , nie na słodko. Są pyszne, polecam!
Ostatnią edycję dokonał moderator: