Pierożki nadziewane chałwą z ciecierzycy*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,740
4,162
113
Pierożki nadziewane chałwą z ciecierzycy

Źródło przepisu - KUCHNIA INDYJSKA seria Z KUCHENNEJ PÓŁECZKI (Wydawnictwo Parragon)

Składniki:
Pierożki:
200 g kaszy manny ( dałam pół na pół z semoliną)
100 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki sklarowanego masła ( ghee)
150 ml mleka

klarowane masło do smażenia ( ja smażyłam na oleju)

Nadzienie:
8 łyżek ciecierzycy
850 ml wody
5 łyżek ghee
2 owoce zielonego kardamonu, obrane ( niestety nie miałam, dałam mielony kardamon)
4 goździki ( utłukłam je w moździerzu razem z kardamonem)
8 łyżek cukru
2 łyżki mielonych migdałów
1/2 łyżeczki nitek szafranu ( dałam w zamian szczyptę kurkumy)
50 g rodzynek sułtańskich

Wykonanie:
Zagnieść ciasto z podanych składników ugniatając palcami, przykryć i odstawić na 3 godziny.
Ciecierzycę zalać woda i moczyć 3 godziny. Przełożyć do rondla z wodą i gotować na średnim ogniu, aż woda wyparuje i ciecierzyca zmięknie. Rozgnieść ją na pastę.
W drugim rondlu podgrzać ghee , dodać kardamon i goździki, a następnie pastę z ciecierzycy i smażyć na małym ogniu mieszając przez 5 - 7 minut. Dodać cukier i migdały, smażyć jeszcze 10 minut. Dodać szafran i rodzynki, smażyć do zgęstnienia.

Ciasto podzielić na 10 równych porcji. Każdą rozwałkować na placuszek o średnicy 12,5 cm. Nakładać nadzienie, łaczyć brzegi. Smażyć pierożki na rozgrzanym ghee na wolnym ogniu do zrumienienia. Osączyć i od razu podawać.


Moje uwagi:
Nadzienie robiłam na oko, przeznaczając na niego część ugotowanej wcześniej ciecierzycy, dodając przyprawy i cukier do smaku. Nie wałkowałam też takich dużych placków jak w przepisie, bo chciałam mieć małe pierożki.
icon_smile.gif

Danie jest oryginalne i bardzo smaczne. Rodzina nie rozpoznała, z czego jest zrobione nadzienie. Sama zresztą też bym miała z tym problemy...
icon_smile.gif


piero_ki_z_cha_w__z_ciecierzycy1.jpg
 

Załączniki

  • piero_ki_z_cha_w__z_ciecierzycy1.jpg
    piero_ki_z_cha_w__z_ciecierzycy1.jpg
    23.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

koszmar

Member
Cze 29, 2008
5
0
0
Zrobiłam dziś, bo kochanie namoczyło za dużo cieciorki i nie wykorzystałam całej do falafli.
Oczywiście zmodyfikowałam nadzienie na korzenne, bo chyba nigdy nie udaje mi się zrobić czegoś zgodnie z przepisem. I wyszło mi coś co bardziej przypomina ciastka niż pierogi. Ale wszyscy zjadają.

PS. Cieciorka - ciecierzyca to taki sam regionalizm jak borówka - jagoda.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,740
4,162
113
O matko, jakiego mi stracha napędziłaś, Koszmar....
icon_wink.gif

W pierwszej chwili uznałam Twój nick za recenzję dania....
icon_mrgreen.gif



P.S. Akulko, wiedziałam, że Cię tu spotkam...
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

koszmar

Member
Cze 29, 2008
5
0
0
Żaden regionalizm, tylko mylne nazewnictwo
Czytałam tamten temat i Twój post mnie nie zdziwił. Jak znajdę knige to przeskanuje. Szanujący się Krakus nie powie ani jagoda (najwyżej wilcza) ani ciecierzyca, jak już jesteśmy w temacie jedzenia. (Zresztą nawet jak powie, to jest spora szansa, że nie zrozumiesz wypowiadanego słowa, posłuchaj sobie na dworcu pociąg do Trzebini o 3,33 ;) )

Joanno nic się nie martw, jest to najlepszy z moich nicków, na to forum jak znalazł. I napisze to jeszcze raz, ciasteczka są wyśmienite.