- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Piętrowy sernik z malinami i białą czekoladą
Źródło przepisu:
http://www.epicurious.com/recipes/food/views/104844
Tłumaczenie - Dziunia
, konsultacje - Tatter
Składniki:
na spód:
250 g czekoladowych herbatników, drobno pokruszonych
6 łyżek- 85 g rozpuszczonego masła
na nadzienie:
1 opakowanie 336 g mrożonych malin, rozmrożonych, rozgniecionych i odsączonych - sok zachować * ( do ciasta potrzeba 1/2 szklanki przetartego malinowego musu)
168 g białej czekolady w kawałkach
896 g sera kremowego o temperaturze pokojowej
1 1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki
4 duże jaja
2 łyżki śmietany kremowej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
wiórki z białej czekolady - opcjonalnie
Wykonanie:
Piekarnik włączyć na 160*C.
Tortownicę o średnicy 23 cm, wysoką na 7 cm, wysmarować masłem. Owinąć formę z zewnątrz podwójnie folią aluminiową.
Zmiksować w malakserze ciastka dodając masło. Wsypać mieszankę do tortownicy i ugnieść formując brzeg do połowy wysokości formy. Piec ok. 8 minut, ostudzić.
Maliny przetrzeć przez sitko. Odmierzyć 1/2 szklanki puree na nadzienie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser zmiksować z cukrem, dodać mąkę, jajka po jednym, śmietanę i wanilię. Odmierzyć 2 1/4 szklanki masy do mniejszej miski i wmieszać do niej czekoladę. 1/2 szklanki puree malinowego dodać do masy w większej misce, dodając ekstrakt migdałowy i wymieszać.
Masę malinową wylać na spód. Umieścić tortownicę w większej formie wlewając do niej tyle gorącej wody, żeby sięgała ok. 2,5 cm wysokości. Piec ok. 50 minut, aż nadzienie będzie lekko ścięte pośrodku a brzegi się uniosą. Wyjąć formę z piekarnika, odstawić na 5 minut. Zaczynając od brzegów, wylewać delikatnie dookoła masę z czekoladą, wygładzić wierzch. Piec ok. 30 minut, aż będzie ścięte pośrodku. Wyjąć ostudzić i chłodzić w lodówce min. 4 godziny (można przygotować 2 dni wcześniej, trzymać przykryte w lodówce).
Delikatnie oddzielić ciasto od brzegów małym nożem. Wyłożyć na talerz i przybrać wiórkami z czekolady.
Moja wersja:
- tortownica o średnicy 24 cm
- 1 opakowanie ciastek Digestive ( 144 g) plus około 50 g roztopionego masła wyłącznie na spód tortownicy
Ciastek nie miksuję w malakserze, tylko rozgniatam wałkiem w torebce z grubszej folii ( mrożonkowej z Lidla). Trwa to moment, a odpada mycie malaksera.
. Masło i czekoladę rozpuszczam w mikrofalówce.
- *1/2 szklanki musu ze świeżych malin, zmiksowanych z łyżeczką cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny, a potem przetartych przez sitko
- 900 - 1000 g sera śmietankowego Delfiko
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- zamiast ekstraktu migdałowego - Amaretto
- pieczenie metodą gazetową zamiast kąpieli wodnej ( 15 minut w 250 stopniach warstwa malinowa plus 50 minut w 160 stopniach obie warstwy).
Dokładny opis metody gazetowej:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14230
Sernik jest pyszny! Pachnący i kremowy.
Polecam gorąco!
Brązowe plamki na serniku to okruszki z ciasteczkowego spodu...
Źródło przepisu:
http://www.epicurious.com/recipes/food/views/104844
Tłumaczenie - Dziunia





Składniki:
na spód:
250 g czekoladowych herbatników, drobno pokruszonych
6 łyżek- 85 g rozpuszczonego masła
na nadzienie:
1 opakowanie 336 g mrożonych malin, rozmrożonych, rozgniecionych i odsączonych - sok zachować * ( do ciasta potrzeba 1/2 szklanki przetartego malinowego musu)
168 g białej czekolady w kawałkach
896 g sera kremowego o temperaturze pokojowej
1 1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki
4 duże jaja
2 łyżki śmietany kremowej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
wiórki z białej czekolady - opcjonalnie
Wykonanie:
Piekarnik włączyć na 160*C.
Tortownicę o średnicy 23 cm, wysoką na 7 cm, wysmarować masłem. Owinąć formę z zewnątrz podwójnie folią aluminiową.
Zmiksować w malakserze ciastka dodając masło. Wsypać mieszankę do tortownicy i ugnieść formując brzeg do połowy wysokości formy. Piec ok. 8 minut, ostudzić.
Maliny przetrzeć przez sitko. Odmierzyć 1/2 szklanki puree na nadzienie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser zmiksować z cukrem, dodać mąkę, jajka po jednym, śmietanę i wanilię. Odmierzyć 2 1/4 szklanki masy do mniejszej miski i wmieszać do niej czekoladę. 1/2 szklanki puree malinowego dodać do masy w większej misce, dodając ekstrakt migdałowy i wymieszać.
Masę malinową wylać na spód. Umieścić tortownicę w większej formie wlewając do niej tyle gorącej wody, żeby sięgała ok. 2,5 cm wysokości. Piec ok. 50 minut, aż nadzienie będzie lekko ścięte pośrodku a brzegi się uniosą. Wyjąć formę z piekarnika, odstawić na 5 minut. Zaczynając od brzegów, wylewać delikatnie dookoła masę z czekoladą, wygładzić wierzch. Piec ok. 30 minut, aż będzie ścięte pośrodku. Wyjąć ostudzić i chłodzić w lodówce min. 4 godziny (można przygotować 2 dni wcześniej, trzymać przykryte w lodówce).
Delikatnie oddzielić ciasto od brzegów małym nożem. Wyłożyć na talerz i przybrać wiórkami z czekolady.
Moja wersja:
- tortownica o średnicy 24 cm
- 1 opakowanie ciastek Digestive ( 144 g) plus około 50 g roztopionego masła wyłącznie na spód tortownicy
Ciastek nie miksuję w malakserze, tylko rozgniatam wałkiem w torebce z grubszej folii ( mrożonkowej z Lidla). Trwa to moment, a odpada mycie malaksera.

- *1/2 szklanki musu ze świeżych malin, zmiksowanych z łyżeczką cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny, a potem przetartych przez sitko
- 900 - 1000 g sera śmietankowego Delfiko
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- zamiast ekstraktu migdałowego - Amaretto
- pieczenie metodą gazetową zamiast kąpieli wodnej ( 15 minut w 250 stopniach warstwa malinowa plus 50 minut w 160 stopniach obie warstwy).
Dokładny opis metody gazetowej:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14230
Sernik jest pyszny! Pachnący i kremowy.

Polecam gorąco!



Brązowe plamki na serniku to okruszki z ciasteczkowego spodu...
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: