PIJAK wg siostry Anastazji
Przepis pochodzi z książki ''103 ciasta siostry Anastazji''
Składniki na biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki suchego maku
Wykonanie:
1.Białka ubić z cukrem.
2.Dodać żółtka,mąkę z proszkiem i makiem.
3.Piec w temp.160 stopni przez 30-45 minut.
Składniki na masę budyniową:
1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
1 kostka margaryny (ja dałam kasię)
Wykonanie:
1.Na mleku ugotować budyń z cukrem do smaku.
2.Margarynę utrzeć , dodając przestudzony budyń.
PRZEŁOŻENIE PLACKA:
BISZKOPT
MASA BUDYNIOWA
HERBATNIKI MOCZONE W WÓDCE LUB SPIRYTUSIE
POLEWA: KOSTKA MARGARYNY,1 SZKL.CUKRU, 3 ŁYŻKI WODY I KAKAO.wSZYSTKO ZAGOTOWAĆ!
WIÓRKI KOKOSOWE LUB KOLOROWA POSYPKA
CIASTO JEST PYSZNE POLECAM BARDZO LEKKIE I PUSZYSTE!!
Przepis pochodzi z książki ''103 ciasta siostry Anastazji''
Składniki na biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki suchego maku
Wykonanie:
1.Białka ubić z cukrem.
2.Dodać żółtka,mąkę z proszkiem i makiem.
3.Piec w temp.160 stopni przez 30-45 minut.
Składniki na masę budyniową:
1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
1 kostka margaryny (ja dałam kasię)
Wykonanie:
1.Na mleku ugotować budyń z cukrem do smaku.
2.Margarynę utrzeć , dodając przestudzony budyń.
PRZEŁOŻENIE PLACKA:
BISZKOPT
MASA BUDYNIOWA
HERBATNIKI MOCZONE W WÓDCE LUB SPIRYTUSIE
POLEWA: KOSTKA MARGARYNY,1 SZKL.CUKRU, 3 ŁYŻKI WODY I KAKAO.wSZYSTKO ZAGOTOWAĆ!
WIÓRKI KOKOSOWE LUB KOLOROWA POSYPKA
CIASTO JEST PYSZNE POLECAM BARDZO LEKKIE I PUSZYSTE!!

