- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
dla Margot - jeden z moich ulubionych przepisow na pitte
12 sztuk
450g bialej pszennej maki chlebowej (lub bialej pol na pol z razowa)
2 lyzeczki soli
15-20g swiezych drozdzy
280g letniej wody
4 lyzki oliwy z oliwek
Przesiewam make z sola do miski. W drugiej misce rozpuszczam drozdze w wodzie, dodaje olej. Ubiajam dodajac partiami make. Potem zagniatam az do uzyskania miekkiego, plastycznego ciasta. Wykadam na stonice i jeszcze chwile zagniatam. Przykrywam i zostawiam do wyrosniecia przez 1 godz. Odpowietrzam, dziele na 12 czesci, formuje kulki, przykrywam i pozwalam ciastu odpoczac 5-10 min. Potem rozwalkowuje kazda kulke nadajac im owalny ksztalt (ok 1/2 cm grubosci 15 cm dlugie). Rozkladam czysty kuchenny recznik , posypuje go maka i na nim umieszczam pitty. Przykrywam (najlepiej naoliwiona folia),zostawiam na 20-30 min do wyrosniecia.
W tym czasie rogrzewam piec do 250C razem z 3 blachami do pieczenia. Ukladam kolejno po dwie pitty na goracej blasze, zmiejszam temp. do 230C i pieke chlebki 4-6 min. Wlasciwa temperatura pieca zapewni nam, ze pitty dobrze sie upieka...kazda z nich ma sie "nadymac", ale niekoniecznie zbrazowiec. Mozna pozniej ewentulanie wlaczyc gril i wlozyc pitty na kilka sekund...dla " przypalenia" skorki...te sama czynnosc mozna wykonac na BBQ lub uzywajac palnika.
Aby pitty nie wysychaly ukladam je w "stos" i zakrywam wilgotna sciereczka...
Mozna mrozic.
12 sztuk
450g bialej pszennej maki chlebowej (lub bialej pol na pol z razowa)
2 lyzeczki soli
15-20g swiezych drozdzy
280g letniej wody
4 lyzki oliwy z oliwek
Przesiewam make z sola do miski. W drugiej misce rozpuszczam drozdze w wodzie, dodaje olej. Ubiajam dodajac partiami make. Potem zagniatam az do uzyskania miekkiego, plastycznego ciasta. Wykadam na stonice i jeszcze chwile zagniatam. Przykrywam i zostawiam do wyrosniecia przez 1 godz. Odpowietrzam, dziele na 12 czesci, formuje kulki, przykrywam i pozwalam ciastu odpoczac 5-10 min. Potem rozwalkowuje kazda kulke nadajac im owalny ksztalt (ok 1/2 cm grubosci 15 cm dlugie). Rozkladam czysty kuchenny recznik , posypuje go maka i na nim umieszczam pitty. Przykrywam (najlepiej naoliwiona folia),zostawiam na 20-30 min do wyrosniecia.
W tym czasie rogrzewam piec do 250C razem z 3 blachami do pieczenia. Ukladam kolejno po dwie pitty na goracej blasze, zmiejszam temp. do 230C i pieke chlebki 4-6 min. Wlasciwa temperatura pieca zapewni nam, ze pitty dobrze sie upieka...kazda z nich ma sie "nadymac", ale niekoniecznie zbrazowiec. Mozna pozniej ewentulanie wlaczyc gril i wlozyc pitty na kilka sekund...dla " przypalenia" skorki...te sama czynnosc mozna wykonac na BBQ lub uzywajac palnika.
Aby pitty nie wysychaly ukladam je w "stos" i zakrywam wilgotna sciereczka...
Mozna mrozic.
Ostatnią edycję dokonał moderator: