Pizza "Minutka" z patelni

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Pyszne i szybkie, z patelni i bez grama drożdży
icon_smile.gif

Zrobienie jej zajęło mi ok. 15 minut. A Ukochany był zachwycony ;)

Źródło: Nina



Składniki:

* 4 łyżki śmietany
* 4 łyżki majonezu
* sól
* 2 jajka
* 9 łyżek mąki, bez "górki"


Wszystko miksujemy ze sobą(będzie konsystencją gęstej śmietany), wylewamy na rozgrzaną patelnię (z odrobiną oleju). Od razu kładziemy na wierzch dodatki, posypujemy grubo serem, przykrywamy i zapiekamy.

Pizza jest gotowa, gdy spód ma leko brązowy, a na wierzchu rozpuszczony ser.


Co do dodatków to...

Zostało mi troszkę farszu z dzisiejszego obiadu (Sambousek), więc podgrzałam go delikatnie i nałożyłam na ciasto. Ułożyłam na nim pokrojoną w drobne paseczki ćwiartkę papryki i kilka plasterków cukinii. A na to .... duuuuuuuuuuużo sera
icon_smile.gif


Nie będę owijać w bawełnę - wypas był i tyle :D

Smacznego
icon_smile.gif



pizza075medium.jpg
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
super jest! skusiłam się, bo mi dziecię marudziło, że coś jej się chce, a nie wie co. Zajrzałam do lodówki, w sumie wszystko i nic konkretnego. I sobie przypomniałam o tym przepisie!

Tak więc ciasto polałam "mazajami" z sosu pomidorowego, na to pokrojona wędlina - jakaś szynka, na to plasterki ogórków w musztardzie i ser żółty - miałam tylko w plastrach. Wielka patelnia!

Do powtórki - świetna utylizacja lodówki!

IS_DSCF2406.jpg

IS_DSCF2407.jpg
 

Załączniki

  • IS_DSCF2406.jpg
    IS_DSCF2406.jpg
    109.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IS_DSCF2407.jpg
    IS_DSCF2407.jpg
    85.1 KB · Wyświetleń: 0

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
mysicie, ze z jogurtem zamiast smietany wyjdzie?
jutro sklepy pozamykane, wiec nie kupie smietany, a zrobilabym chlopakom na kolacje...
 

bezuna

Member
Kwi 24, 2006
228
0
0
NA patelni sie zapieka w piekarniku, czy smazy??
wiem, jestem kompletna idiotka, ale bede wdzieczna za odpowiedz
icon_biggrin.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Zrobiłam bodajże w poniedziałek. Ciasto bardzo fajne, puchate - zachwycona byłam konsystencją.
No ale może poudawać IMHO jedynie zapiekankę. Domownikom i tak smakowało.
fiesgrins.gif

Natomiast moja wątroba niestety nie polubiła. Ciężkawe jest, albo mnie już SKS dopadł.

Ja czasami robię tak, iż składniki kładę na wylanym normalnie robionym naleśniku i 'doparowywuję'. Wychodzi taki cienki placek z dodatkami, polany keczupem i też wchodzi jako zamiennik, gdy chce mi się pizzy, a weny twórczej brak
 

Slawko96

Member
Sie 24, 2012
1
0
0
To i ja w weekend spróbuję swoich sił w kuchni. Mam pytanie czy sos czosnkowy sami robicie czy kupujecie gotowy ???







 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0