“Pizza” z patelni

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Korzystałam z przepisu ze strony kotlet.tv (LINK).
Zrobiłam z połowy porcji i takie proporcje tu wpisuję. Wyszły mi dwie małe pizzerinki. Taka porcja dla dwóch osób na kolację lub dla jednej głodnej, na moje oko.

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól do smaku
Dodatki: w zasadzie dowolne (ja smarowałam koncentratem pomidorowym, na to ser mozarella, pomidor w plastrach, cebula, oliwki. Myślę że salami lub inna wędlina by dobrze pasowało.

Wykonanie:
Składniki na ciasto wymieszać i krótko wyrobić w misce (ja to robiłam łyżką). Podzielić na dwie części. Rozwałkować podsypując mąką. Wielkość placków dostosować do wielkości patelni na której będziemy smażyć. Jak na dużej, to może być po prostu jeden większy placek. Ciasto przełożyć na zimną patelnię wysmarowaną oliwą i podsmażyć aż będzie zrumienione, przewrócić na drugą stronę. Posmarować sosem pomidorowym/koncentratem, nałożyć dodatki, przykryć pokrywką i na małym ogniu jeszcze chwilę smażyć aż ser się roztopi a spód będzie zrumieniony. Podawać gorące.
Mam w planie też wypróbować, jak będzie smakowało odgrzane w airfryerze.

IMG_5766.jpeg

Eweralda

Well-known member
Maj 14, 2022
947
1,387
93
Korzystałam z przepisu ze strony kotlet.tv (LINK).
Zrobiłam z połowy porcji i takie proporcje tu wpisuję. Wyszły mi dwie małe pizzerinki. Taka porcja dla dwóch osób na kolację lub dla jednej głodnej, na moje oko.

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól do smaku
Dodatki: w zasadzie dowolne (ja smarowałam koncentratem pomidorowym, na to ser mozarella, pomidor w plastrach, cebula, oliwki. Myślę że salami lub inna wędlina by dobrze pasowało.

Wykonanie:
Składniki na ciasto wymieszać i krótko wyrobić w misce (ja to robiłam łyżką). Podzielić na dwie części. Rozwałkować podsypując mąką. Wielkość placków dostosować do wielkości patelni na której będziemy smażyć. Jak na dużej, to może być po prostu jeden większy placek. Ciasto przełożyć na zimną patelnię wysmarowaną oliwą i podsmażyć aż będzie zrumienione, przewrócić na drugą stronę. Posmarować sosem pomidorowym/koncentratem, nałożyć dodatki, przykryć pokrywką i na małym ogniu jeszcze chwilę smażyć aż ser się roztopi a spód będzie zrumieniony. Podawać gorące.
Mam w planie też wypróbować, jak będzie smakowało odgrzane w airfryerze.

Pokaż załącznik 111995
Super,nieraz chce mi się coś szybkiego a'la pizza

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,778
4,838
113
Zbieram przepisy na coś, co zastąpi chleb, kiedy zapomnę kupić, a np. zaczyna się weekend. :)
Na pewno się przyda. (y)

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,778
4,838
113
Zrobiłam, zjadłam kawałek. Smaczne, ale myślę, że dzieciom pewnie sprawi to większą przyjemność.
Żółte zdjęcie wyszło, ale to skutek oświetlenia.

Załączniki

• Pizza z patelni.jpg
    Pizza z patelni.jpg
    249 KB · Wyświetleń: 28
Ostatnia edycja:

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Dobrze, że o tym wspominasz, bo w przepisie źródłowym tak właśnie jest, tzn. z ziołami dodanymi do ciasta. Ja je pominęłam, bo dziecko jak widzi takie drobinki w cieście, to mówi że w cieście są paproszki i nie chce jeść :lol:
Mogłam dodać zostawić informację o tym, ale jakoś mi umknęło :oops:
Trochę mało przyrumieniłam, ale byliśmy głodni. Pizza to to nie jest, ale i tak smaczne i na szybki obiad po bieganiu w sam raz. Następnym razem dodam jakichś ziół do ciasta, np. tymianku.

• Like
  • Haha
Reakcje: Aniutka i AnkaP

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,778
4,838
113
Pizza zawsze kojarzy się z odpowiednimi ziołami, a ta z patelni, żeby prawdziwą przypominała musi je zawierać, Ja dałam, nawet widać te "paproszki" na zdjęciu. :)

• Like
Reakcje: AnkaP

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,416
2,349
113
Dobrze, że o tym wspominasz, bo w przepisie źródłowym tak właśnie jest, tzn. z ziołami dodanymi do ciasta. Ja je pominęłam, bo dziecko jak widzi takie drobinki w cieście, to mówi że w cieście są paproszki i nie chce jeść :lol:
Mogłam dodać zostawić informację o tym, ale jakoś mi umknęło :oops:
Czego się nie robi dla dzieci? Ja kilka razy musiałam opłukać makaron z sosu zanim zaakceptowałam, że moje dziecko woli makaron jeść na sucho.

• Like
  • Haha
Reakcje: Kokos i ankafaka

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy