Placek drożdżowy wielkopolski

szara_mycha

Member
Wrz 18, 2005
64
0
0
Właśnie siedzi w piecu... prawie uciekło mi z blaszki w trakcie wyrastania, a teraz nęci zapachem... wszyscy domownicy coś dziwnie krążą w okolicy kuchni
fiesgrins.gif

Zrobiłam tylko z rodzynkami i bajaderkową kruszonką (faktycznie dużo jej wychodzi i super smakuje na surowo - bajaderko
cvety.gif
), w planach jeszcze Owcowy lukier... już nie mogę się doczekać, obawiam się tylko, że do jutra to ono nie dotrwa...

szara_mycha

Member
Wrz 18, 2005
64
0
0
Ciasta już niewiele pozostało ;)
Wyszło puszyste, mięciutkie, z chrupką bajaderkowa kruszonką z nutką cynamonku. Ciapnęłam tylko za dużo lukru i jest za słodkie jak dla mnie... co prawda nie przeszkodziłam to w konsumpcji rodzinie
icon_razz.gif
A i piekłam chyba ciut za długo (u mnie 40 minut w 180 st.), bo się kruszy przy krojeniu - ale ile frajdy przy wyjadaniu okruszków ;)
A tu malutka wizualizacja:

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Drożdżówka siedzi w piecu
fiesgrins.gif
.

Ciasto wcale nie wyszło mi lejące, jak odstawiłam do wyrośnięcia to ruszyło ledwo ledwo, ale za to w piekarniku poooooszło do góry
icon_smile.gif
. Zapach się po domu roznosi, mmmm.... jeżeli tak będzie smakować jak pachnieć....

ps. dzięki tej drożdżówie dojrzałam do decyzji, żeby wymienić kuchenkę na nową, bo mi ciasto trochu się przypieka za bardzo z jednej strony
baa.gif

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Zaczyn nastawiony, mam nadzieje ze nie zawiedzie.
W ktorym momencie dodaje sie te nieszczesne rodzynki? I czy trzeba je obtoczyc w mace?

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Melmire, nie mam pojęcia niestety, jeszcze nie robiłam tego ciasta z rodzynkami, myślę że możesz je na wszelki wypadek obtoczyć i dodać pod koniec zagniatania
icon_smile.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
melmire @ 27 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=475704Zaczyn nastawiony, mam nadzieje ze nie zawiedzie.
W ktorym momencie dodaje sie te nieszczesne rodzynki? I czy trzeba je obtoczyc w mace?
Myslę, ze zaraz po słowach "wyrobić drewnianą kopystką" można rzucać rodzynki i też je kopystkować
icon_mrgreen.gif
rodzynki zawsze walam w mące.
Ale Ci Mel zazdroszczę tej drożdżówy, jest przepyszna i ogromna ilość jej wychodzi
lecker.gif
uważaj coby nie zwiała z formy w piecu
fiesgrins.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Bardzo mi przykro bidulko
bussi.gif
knuddel.gif
knuddelz.gif

A wyrosło ciasto ładnie przed pieczeniem czy wcale?
Kurcze, może zapominasz o dodaniu drożdży
gruebel_2.gif

a możę drożdże są do kitu
gruebel_2.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Mel świeże, świeże będą najlepsiejsze,
teraz napewno wyjdzie drożdżówa
daumen.gif

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Fajnie że podniosłyście ten wątek
icon_mrgreen.gif
Już zdążyłam zapomnieć o tej drożdżówce a była taaaaaaka pyszna
mniam.gif
Chyba jedno z najnajlepszych ciast drożdżowych jakie robiłam
gruebel_2.gif
Powtarzam
icon_mrgreen.gif
mniam.gif
icon_mrgreen.gif

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Wyszedl!
banana.gif
banana.gif

Mam watpliwosci tylko co do temperatury piecznia : w watku waha sie od 120 do 180 stopni - przychylam sie raczej do 180, probowalam piec w 150 (minimum mojego pieca), ciasto uroslo, wylalo sie z formy, ale po godzinie pieczenia bylo jeszcze surowe, i troche oklaplo kiedy je udziabalam w celu sprawdzenia.
Nie wiem czy nie warto zaczac piec w niskiej temperaturze, zeby wyasnie uroslo, a po kwadransie podniesc do 170-180?
W kazdym razie jest faktycznie genialne, zostanie przekazana mojej rowniez obarczonej drozdzowkowym przeklenstwem mamie
icon_smile.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ojej, to ja chyba dopisze w przepisie, żeby piec w 180 st, bo znow ktos sie zasugeruje tym co pisalam ja.

Ale sie bardzi ciesze, że wreszcie Ci sie udało upiec drożdżówke
icon_smile.gif
bussi.gif
trzymałam mocno kciuki!

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Melmire
banana.gif
banana.gif
banana.gif
ccwb.gif

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
siedzi w piekarniku :D

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Właśnie mi pachnie z piekarnika. W piecu uciekło mi z blaszki <śmiech> Zrobiłam z jabłkami i dałam mniej cukru.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy