- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Bardzo łatwe ciasto drożdżowe, z którego można zrobić różne wypieki, placek z owocami, drożdżówki http://cincin.cc/index.php?showtopic=4247 lub rogaliki, placek śniadaniowy do mleka:
0,5 kg mąki
2,5-3 dag drożdży
szklanka mleka
1/4 szkl. oleju
ok. 0,5 szkl. cukru (ilość można samemu sobie regulować)
zapach lub cukier waniliowy
1 jajko ( albo samo żółtko, a białko odłożyć do posmarowania)
rodzynki, skórka pomarańczowa.
Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, łyżką mąki i niewielką ilością ciepłego mleka, zostawić, aż urośnie. Wszystkie składniki wraz z rozczynem wyrobić dokładnie na gładkie ciasto ( dobrze jest mikserem) zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Wyłożyć do formy wysmarowanej dobrze masłem, wygładzić powierzchnię, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem, można dodatkowo posypać kruszonką. Upiec w temp. ok. 220-250 st. ok 0,5 do45 minut (w zal. od piekarnika) należy sprawdzić patyczkiem.
0,5 kg mąki
2,5-3 dag drożdży
szklanka mleka
1/4 szkl. oleju
ok. 0,5 szkl. cukru (ilość można samemu sobie regulować)
zapach lub cukier waniliowy
1 jajko ( albo samo żółtko, a białko odłożyć do posmarowania)
rodzynki, skórka pomarańczowa.
Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, łyżką mąki i niewielką ilością ciepłego mleka, zostawić, aż urośnie. Wszystkie składniki wraz z rozczynem wyrobić dokładnie na gładkie ciasto ( dobrze jest mikserem) zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Wyłożyć do formy wysmarowanej dobrze masłem, wygładzić powierzchnię, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem, można dodatkowo posypać kruszonką. Upiec w temp. ok. 220-250 st. ok 0,5 do45 minut (w zal. od piekarnika) należy sprawdzić patyczkiem.
