- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
1 kg jabłek
300g oleju
3 niepełne szklanki mąki
1 1/4 szkl cukru
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynków
4 łyżki kakao
6 jajek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Jajka, cukier, olej dobrze zmiksować na pulchną masę i dodawać kolejno ciągle miksując: cynamon, sodę, kakao, mąkę. Gdy wszystko będzie dobrze połączone dodać jabłka, orzechy i rodzynki i wymieszać łyżką.
Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 24x39 cm.
Piec 45 min w 180 st.
Posypać cukrem pudrem.
Jak nie mam orzechów to nie dodaję i też jest pyszne
Zrobiłam na Sylwestra, do północy z mężem zjedliśmy prawie całą blachę
W przepisie oryginalnym pisze, żeby blaszkę wysmarować i wysypać bułką tartą, ja używam papieru do pieczenia.
300g oleju
3 niepełne szklanki mąki
1 1/4 szkl cukru
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynków
4 łyżki kakao
6 jajek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Jajka, cukier, olej dobrze zmiksować na pulchną masę i dodawać kolejno ciągle miksując: cynamon, sodę, kakao, mąkę. Gdy wszystko będzie dobrze połączone dodać jabłka, orzechy i rodzynki i wymieszać łyżką.
Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 24x39 cm.
Piec 45 min w 180 st.
Posypać cukrem pudrem.
Jak nie mam orzechów to nie dodaję i też jest pyszne


W przepisie oryginalnym pisze, żeby blaszkę wysmarować i wysypać bułką tartą, ja używam papieru do pieczenia.