Placek karmelowy

agusia

Member
Lut 2, 2007
43
0
0
Od razu uprzedzam, że przepis nie jest mój i wprowadziłam do niego pewne modyfikacje.
icon_smile.gif


SKŁADNIKI:
Ciasto:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru;

Masa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego,
1 kostka margaryny;

Dekoracja:
½ szklanki orzechów włoskich;

WYKONANIE:

1.Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając cukier, a następnie żółtka po jednym. Pod koniec dodać 2 łyżki zimnej wody oraz obie mąki wymieszane razem i przesiane z proszkiem do pieczenia.
2.Ciasto przełożyć do dużej, niskiej prostokątnej formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3.Przygotować masę: Puszkę mleka skondensowanego wstawić do garnka z wodą i gotować na małym ogniu ok. 3 godzin; ostudzić.
4.Margarynę utrzeć na puszysty krem, a następnie dodać do niej po trochu mleczny karmel z puszki i dokładnie wymieszać.
5.Masę karmelową wyłożyć na wcześniej upieczony i wystudzony placek.
6.Pokroić orzechy włoskie i posypać nimi ciasto.
 

Załączniki

  • P1010099.JPG
    P1010099.JPG
    687.6 KB · Wyświetleń: 0
  • P1010100.JPG
    P1010100.JPG
    695.7 KB · Wyświetleń: 0

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
to jest karmel czy kajmak?? bo ja się gubię
gruebel_2.gif
ale wydaje mi się że powinno się nazywać plackiem kajmakowym
gruebel_2.gif

p.s. kocham takie przepisy
icon_mrgreen.gif
 

agusia

Member
Lut 2, 2007
43
0
0
Nawet nie wiedziałam, że można o tak nazwać. To przez moje przekształcenia przepisu.
icon_smile.gif
W oryginale zamiast orzechów na masę karmelową/kajmakową były herbatniki i na to polewa czekoladowa. To jest gotowane zagęszczone mleko w puszce. Więc wydaje mi się, że karmel.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: