Od razu uprzedzam, że przepis nie jest mój i wprowadziłam do niego pewne modyfikacje.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru;
Masa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego,
1 kostka margaryny;
Dekoracja:
½ szklanki orzechów włoskich;
WYKONANIE:
1.Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając cukier, a następnie żółtka po jednym. Pod koniec dodać 2 łyżki zimnej wody oraz obie mąki wymieszane razem i przesiane z proszkiem do pieczenia.
2.Ciasto przełożyć do dużej, niskiej prostokątnej formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3.Przygotować masę: Puszkę mleka skondensowanego wstawić do garnka z wodą i gotować na małym ogniu ok. 3 godzin; ostudzić.
4.Margarynę utrzeć na puszysty krem, a następnie dodać do niej po trochu mleczny karmel z puszki i dokładnie wymieszać.
5.Masę karmelową wyłożyć na wcześniej upieczony i wystudzony placek.
6.Pokroić orzechy włoskie i posypać nimi ciasto.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru;
Masa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego,
1 kostka margaryny;
Dekoracja:
½ szklanki orzechów włoskich;
WYKONANIE:
1.Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając cukier, a następnie żółtka po jednym. Pod koniec dodać 2 łyżki zimnej wody oraz obie mąki wymieszane razem i przesiane z proszkiem do pieczenia.
2.Ciasto przełożyć do dużej, niskiej prostokątnej formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3.Przygotować masę: Puszkę mleka skondensowanego wstawić do garnka z wodą i gotować na małym ogniu ok. 3 godzin; ostudzić.
4.Margarynę utrzeć na puszysty krem, a następnie dodać do niej po trochu mleczny karmel z puszki i dokładnie wymieszać.
5.Masę karmelową wyłożyć na wcześniej upieczony i wystudzony placek.
6.Pokroić orzechy włoskie i posypać nimi ciasto.