Ciasto:
1 szkl maślanki
1 szkl cukru
2,5 szkl mąki
3 jajka (całe)
1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy
Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę.
Kruszonka:
0,5 kost masła lub margaryny (ja używam najchętniej Kasi)
mąka
cukier
Ugniatać, aż wyjdzie kruszonka - mąki i cukru dając "na oko"
Na ciasto wyłożyć owoc jakiś - świeży, sezonowy lub kompotowy (wiśnie) lub jabłka (w kostkę lub starte na wiórki), a na to kruszonkę.
Piec ok. 30-35 min w temp 175 st. C.
Ciasto to robi się dość szybko, jest pyszne, puszyste, cudnie wilgotne w środku, udaje trochę drożdżowca (wiele osób się dziwi, jak udało mi siuę upiec tak wilgotnego drożdżowca)
Poniżej wersja z jabłkami startymi jak na szarlotkę, z ciepnięta tu i ówdzie truskawką
PS. Moja blacha ma wymiary 36x26 cm, lekko zwężająca sie ku dołowi
PPS. Dopisuję tutaj, bo lepiej mieć wszystko w jednym miejscu.
Przetestowane udane zastępniki maslanki: jogurt, kefir
PPPS. Są problemy z kruszonką, więc podrzucam, co już się w ninejszym wątku pojawiło na ten temat:
1 szkl maślanki
1 szkl cukru
2,5 szkl mąki
3 jajka (całe)
1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy
Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę.
Kruszonka:
0,5 kost masła lub margaryny (ja używam najchętniej Kasi)
mąka
cukier
Ugniatać, aż wyjdzie kruszonka - mąki i cukru dając "na oko"
Na ciasto wyłożyć owoc jakiś - świeży, sezonowy lub kompotowy (wiśnie) lub jabłka (w kostkę lub starte na wiórki), a na to kruszonkę.
Piec ok. 30-35 min w temp 175 st. C.
Ciasto to robi się dość szybko, jest pyszne, puszyste, cudnie wilgotne w środku, udaje trochę drożdżowca (wiele osób się dziwi, jak udało mi siuę upiec tak wilgotnego drożdżowca)
Poniżej wersja z jabłkami startymi jak na szarlotkę, z ciepnięta tu i ówdzie truskawką
PS. Moja blacha ma wymiary 36x26 cm, lekko zwężająca sie ku dołowi
PPS. Dopisuję tutaj, bo lepiej mieć wszystko w jednym miejscu.
Przetestowane udane zastępniki maslanki: jogurt, kefir
PPPS. Są problemy z kruszonką, więc podrzucam, co już się w ninejszym wątku pojawiło na ten temat:
AgusiaSz @ 12 May 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=503498ja robię z takiego
Kruszonka:
15 dag mąki
9 dag margaryny Kasi
17 dag cukru
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopioną ochłodzoną Kasię i szybko ręcznie zagnieść.
można również dodać trochę cukru waniliowego.yoanka @ 12 May 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=503698Polecam kruszankę bajaderki. Zawsze robię tylką tą. Jest np. w tym przepisie:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7...p;hl=rabarbaremA tu wyciąg z linkowanego przez Yoankę przepisu Bajaderki, żeby nie trzeba było szukać - wszystko w jednym miejscu
bajaderka @ 11 Jul 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=147643Kruszonka:
185g maki
100g cukru
1/2 kostki masla
cukier waniliowy
Make wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w malym rondelku i bardzo mocno podgrzac i takim goracym zalac suche skladniki. Dobrze wymieszac. (...) Ciasto posypac pokruszoną kruszonką (...)
Ostatnią edycję dokonał moderator: