Placek na maślance

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Paulinka
icon_smile.gif
Podziwiam Twoje samozaparcie
icon_smile.gif

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Paulinka @ 17 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=522965A ja zrobiłam na kefirze i wyszło mi jasne, bielutkie, ale z kolei lekko zakalcowate
icon_wink.gif

coś nie mam szczęścia do tego ciasta, niemniej jednak jest pyszne i nie poddam się tak łatwo
icon_biggrin.gif
zbliża się sezon wiśniowy, spróbuję wreszcie w wersji stuprocentowo zgodnej z przepisem
icon_wink.gif
Paulinko ja też zrobiłam na kefirze i było jaśniutkie, ale zakalca to na pewno w nim nie było. Może ten kafir to jakiś taki nie bardzo był. Próbuj dalej na pewno Ci się uda
bussi.gif

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
po tych waszych opiniach i pochwałąch postanowiłam przetestować przepis na własnym podniebieniu.. i PRZEPYSZNE szybkie, ekonomiczne
dołanczam się do zachwytów i podziękowań za przepis

a ha ja piekłam najpierw 10 min w 200 stopniach a pożniej skręciłam do 180 i pieknie wyrosło!!!

lullaby

Member
Paź 22, 2005
172
0
0
I ja upiekłam (wprawdzie z licznymi modyfikacjami w składzie i proporcjach, no ale bazowałam głównie na tym przepisie).
Pyszne było!
daumen.gif

Załączniki

• DSC1602.jpg
    DSC1602.jpg
    71.8 KB · Wyświetleń: 0

karola91

Member
Lut 28, 2007
9
0
0
W koncu ja tez zrobilam. Zamiast maslanki dalam jogurt wymieszany z wodą (3/4 szklanki jugurtu i 1/4 woda), proszku dałam 2,5 łyżeczki. Bałam sie ze nie wyrośnie bo jak wylewalam na blache to cienko było... ale wyrosło pieknie, a w smaku to owszem,bardzo dobre jest, ale nie rewelacyjne...po tych komentarzach liczylam na cos wiecej. Ale może to ta maślanka jest po prostu niezastąpinona do tego ciasta...Ale zakalca żadnego nie było, to najważniejsze:D

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Lullaby - boskie zdjęcie, bardzo apetyczne
icon_smile.gif

Karola - w końcu smak mamy inny i cos, co mi smakuje, Tobie niekoniecznie musi (ja np nie lubię czekolady i nie wiem, jak się nią można zachwycać
fiesgrins.gif
). A może rzeczywiście nie ma jak maślanka?
icon_smile.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Karola - zrobiłas ciasto pseudojogurtowe zamiast maslankowego i narzekasz.
gruebel_2.gif
Zrób na maslance, to bedziesz wiedzieć jak smakuje
icon_mrgreen.gif
....
Bo IMHO - inaczej smakuje ciasto na maslance, inaczej na samym mleku, inaczej na jogurcie, inaczej na kefirze i jeszcze inaczej na kwaśnym mleku. Sa to subtelne róznice, ale zawsze...
A zwłaszcza jogurt ma specyficzny smak..
To troche brzmi tak - zrobiłam twój jabłkowiec, ale dałam zamiast jabłek gruszki wymieszane z brzoskwiniami i nie powala mnie twój jabłecznik
rofl.gif

Aha - wiecej niz połowa sukcesu, to dobra smakowo kruszonka
icon_mrgreen.gif
daumen.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
No kruszonka swoje robi, to fakt.. Ja następnym razem (za tydzień, na imieniny dziecięcia) zrobię wg przepisu Bajaderki, bom baaardzo jej ciekawa
icon_smile.gif

kinga00

Member
Lut 26, 2007
363
0
0
kurczę no a ja juz z pięc razy robilam i mi kruszonka jakaś taka "nie teges" wychodzi. dwa razy robilam bajaderkową, w niedzielę to nawet miala trochę posmak twardokruchosci ale to jeszcze nie to. A ja bym tak chciala taką tward.ą kruszonkę (moze to dziwne, ale taka lubię, nie taką rozpadającąs sie)

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Kinga, a schładzasz porządnie kruszonke? Tylko tak nie popłynie na cieście
daumen.gif

kinga00

Member
Lut 26, 2007
363
0
0
najpierw robię kruszonkę wkładam do lodówki. Potem robię ciasto, odstawiam, w tym czasie kroję owoce, ukladam i dopiero wykmuję. Za pierwszy, razem bajaderkowa totalnie popłynęla w ciasto, bo za mało mąki dałam. W niedzielę zrobiła się w lodówce twarda naprawdę, więc iałam nadzieje że stwardnieje na cieście ale jak naoisałam , dopiero po ostygnięciu była trochę krucha. prawda jest taka ze niewiele jej zostalo bo u mnie sa kruszonkożercy, którzy wieksze grudki kruszonki zmiota z ciasta. Dużo jej wychodzi bo ja robię na kwadratowej blasze to ciasto.

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ja nigdy nie schładzałam kruszonki... Po prostu zagniatałam i na ciasto i do piekarnika
icon_smile.gif
Ale też nie przejmuję się nią za bardzo - raz wychodzi rozlazła, innym razem krucha (dlatego, że robie na oko i nie pilnuję proporcji i wyjdzie jaka wyjdzie
icon_smile.gif
) - u mnie wszystko zjedzą, co podam, nawet zakalec, którym moznaby zabić
icon_smile.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
E, niektóre zakalce pyszne są
lecker.gif
daumen.gif

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Ja się szykuję na zrobienie tego ciasta na piątek do przedszkola na zakończenie
lecker.gif

A co do kruszonki to korzystam ze swojego sprawdzonego przepisu i jakoś w tym roku też nie mam do niej szczęścia
icon_lol.gif
co mnie w sumie dziwi, bo zawsze wychodziła super bez dodatkowego schładzania i dużą ilością owoców, a teraz skubana nie chce
biggrinflip.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ja zwalam wszystko na pogodę
icon_mrgreen.gif

A co do zakalca, to mój mąż ma do mnie odwieczne pretensje, że nie chcę mu takowego zrobić.. No co ja mogę, że mi nie wychodzą?
icon_smile.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
karola91 @ 20 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=524850W smaku to owszem, bardzo dobre jest, ale nie rewelacyjne...po tych komentarzach liczylam na cos wiecej.
Nie wiem na jaką rewelację można było liczyć, patrząc na składniki tego ciasta.
gruebel_2.gif
Przecież to zwykły, codzienny placek z owocami i kruszonką - bardzo dobry, ale przecież najzupełniej zwyczajny...
icon_smile.gif
Taki, jaki można wykonać w pięć minut z prostych i ogólnie dostępnych składników zarówno na domowy podwieczorek, jak i dla niespodziewanych gości. I właśnie za tę smakowitą prostotę zasługuje wg mnie na entuzjastyczne opinie.
icon_smile.gif

Piekłam go ponownie kilka dni temu. Każda poczęstowana nim osoba zażyczyła sobie przepisu..
icon_smile.gif

Chyba to wystarczy za komentarz...
icon_smile.gif

ciasto_na_ma_lance_z_kruszonk_1.jpg

Załączniki

• ciasto_na_ma_lance_z_kruszonk_1.jpg
    ciasto_na_ma_lance_z_kruszonk_1.jpg
    31.5 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

karola91

Member
Lut 28, 2007
9
0
0
Ja tylko wyraziłam swoja opinie, którą musze zmienic, bo dzis tak sie tym ciastem obzarlam, ze brzuch mi peka. Na drugi dzien jest o wiele lepsze! Wilgotne, mięciusie... a kruszonke robiłam Bajaderki, i super wyszło:D nastepnym razem musze koniecznie zrobic z maslanką

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy