- Mar 5, 2009
- 13,447
- 6,032
- 113
Przepis na ciasto ze starej książeczki Prószyński i s-ka, ale taki sam znalazłam tutaj, jest też na YouTube jak by ktoś chciał filmik obejrzeć i ciasto.
Bardzo podobne przepisy znalazłam też tu u nas na cincin, tutaj i tutaj.
Ciekawe czy Mehlnerin robi tak samo
	
		
			
		
		
	
			
			Bardzo podobne przepisy znalazłam też tu u nas na cincin, tutaj i tutaj.
Ciekawe czy Mehlnerin robi tak samo
Składniki:
- 6 jabłek
 1 szklanka cukru
 3 jajka
 2 szklanki mąki
 szczypta soli
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szklanka ulubionych bakali (orzechy włoskie grubo krojone, daktyle, rodzynki, śliwki suszone, figi suszone, jagody goji....)
 3 łyżki oleju
 opcjonalnie przyprawa korzenna lub cynamon.
- Umyte jabłka kroimy w grubą kostkę. Zasypujemy je cukrem, dodajemy bakalie
 i odstawiamy na 1 godzinę, aby jabłka puściły sok.
 Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, dokładamy resztę składników, dobrze mieszamy drewnianą łyżką i ciasto gotowe do pieczenia.
 Pieczemy je około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
 
				
		 
 
		
 
 
		 
 
		 
 
		 
 
		

 
			




