Placuszki kurczakowo-serowo-pieczarkowe*

mikiD

Member
Wrz 24, 2004
236
0
0
Misiowa @ 18 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=542448czas jest względny jak twierdził Einstein
fiesgrins.gif
)
Racja
fiesgrins.gif

Dzięki Caritko za poradę szachownicy
icon_mrgreen.gif

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
Wypróbowałam, nawet wybrednemu facetowi smakowało, więc uważam to za sukces. Dzięki.

sloneczko

Member
Sie 14, 2006
531
0
0

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Mialam zakladac watek ale swoje przepisy zamieszcze tutaj. Mam bowiem trzy inne sposoby na te kotleciki. Wszystkim smakuja i sa bardzo dobrym pomyslem gdy chcemy podac cos dla gosci- jeszcze sie nie zdazylo, zeby komus nie smakowaly:)

1. Kotleciki z pieczarkami wykonuje tak jak w tutaj zamieszczonym przepisie ale skladnikami sa- filety, maka, jaja, cebule posiekane, pieczarki potalarkowane i przyprawy. Bez sera. Konsystencja wydawala mi sie nie do wysmazenia ale bardzo mile sie rozczarowalam i jest to moja ulubiona wersja kotlecikow.

2. Kotleciki z serem zoltym.
2 filety pokrojone w kostke
jajo
maka
pol kostki sera zoltego startej na tarce
3 lyzki majonezu
przyprawy (sol, pieprz, vegeta)

Skladniki wymieszac i smazyc.

3. Kotleciki z czosnkiem.
2 filety z kurczaka pokrojone w kostke
jajo
2-3 lyzki majonezu
2-3 lyzki maki
3 zabki czosnku
przyprawy

Skladniki wymieszac i smazyc.

Jak widac kazdy ma swoje wlasne opcje, ja wszystkie trzy zaczerpnelam od roznych osob i wszystkie na stale zagoscily w mojej kuchni. Facet uwielbia.

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Nie miałam pieczarek więc zrobiłam w wersji nr 2. Eve.eire i dodałam czosnek. Wyszły pyszne. Napewno będę robić
icon_smile.gif
Wypróbuję też inne wersje z tego wątku jak również przepis ewylukas na placuszki "meksykańskie" (z kukurydzą).

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
My tez robilismy te kotleciki i rzeczywiscie sa inne a przez ta innosc doskonale
icon_smile.gif

Maz tylko mowil (bo to on je robil i smazyl) zeby jak uzbiera sie troche wody podczas smazenia to zeby to wylewac.

wokkasz

Member
Gru 31, 2008
206
0
0
ja też robię takie kotleciki: dodaje jeszcze czosnek i starte cebule no oczywiście pierś w drobna kosteczkę i starte pieczarki i ser, wychodzi coś takiego ( dzisiaj były na obiad
icon_mrgreen.gif
):

Załączniki

• 778bf92f4b568e4e9869f9f47dd9ea63.jpg
    778bf92f4b568e4e9869f9f47dd9ea63.jpg
    145.6 KB · Wyświetleń: 0

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Zastanawiam się, czy konieczne są aż 4 jajka?Próbowałyście może z mniejszą ilością jaj z zachowaniem tych samych proporcji mięsa i sera?

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
9,369
3,099
113
Wg mnie przepis można modyfikować wg uznania, co zresztą widać jeśli się prześledzi temat. Ja np. daję 2 ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka a zamiast jajek luzem i mąki robię z surowych jaj i mąki - pszennej łączonej z ziemniaczaną ciasto, którym zalewam resztę składników i mieszam. Mięsa nigdy nie ważę, robię na tzw. oko, byle się wszystko jakoś skleiło. Tak więc moim zdaniem ilość jajek może być mniejsza niż 4.

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Dałam 3 jajka duże i 1 łyżkę płaską majonezu. Wyszły pyszne. Następnym razem
dam 3 jajka bez dodawania majonezu.
lecker.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Wciągam dla przypomnienia ten wspaniały przepis.
Zaraz będę robić z pieczarkami i czerwoną papryką
fiesgrins.gif

ale się naszukałam tego przepisu, ufff

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dzisiaj zrobiłam nową wersję:
z piersi kurczaczych, utartego w drobne wiórki selera bulwiastego, cebuli, resztki sera żółtego i kukurydzy z puszki
bardzo dobre tylko więcej maki ziemniaczanej trzeba sypnąć
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy