- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Pleciona strucla drożdżowa
na podstawie przepisu Karin Goren znalezionego na Izbushce:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...16627#post16627
Składniki:
1 kg mąki
50 g świeżych drożdży*
200 g masła lub margaryny
180 ml ciepłego mleka
200 ml śmietany
4 jajka
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego ( 10 g)
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Wsypać do miski miksera mąkę i rozkruszone drożdże.
Stopić masło i wymieszać je z mlekiem i śmietaną.
Do mąki dodać jajka, cukier, wanilię, sól i mieszaninę maślano – mleczno- śmietanową.
Mieszać około 5 minut do uzyskania elastycznego, gładkiego i lśniącego ciasta.
Odstawić w ciepłe miejsce minimum na godzinę ( do podwojenia objętości ) lub wstawić na noc do lodówki.
Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką. Rozdzielić na osiem części. Każdą rozwałkować na placek, smarować wybranym nadzieniem i zwijać jak makowiec. Przepleść razem po dwie części , uzyskując w sumie cztery strucle.
Zostawić w cieple do wyrośnięcia . Przed wstawieniem do piekarnika można posmarować jajkiem. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 170 stopni.
*W oryginalnym przepisie jest podane, że zamiast świeżych drożdży można dać 1 мешочек шемрит, tylko niestety nie wiem, co to znaczy.... Wydaje mi się, że chodzi o torebeczkę suszonych drożdży, ale mogę się mylić.
Moje uwagi:
Drożdże wymieszałam nie z mąką, ale z mieszaniną maślano – śmietanowo - mleczną.
Wyrabiałam ciasto ręcznie (bez podsypywania mąką, jedynie zwilżając ręce oliwą).
Po wyrobieniu wstawiłam je na prawie sześć godzin do lodówki, a potem odstawiłam na pół godziny do wyrastania w temperaturze pokojowej.
Z połowy porcji zrobiłam bułeczki nadziewane masą makową, a z pozostałego ciasta – dwie skręcane strucle ( jedną makową, drugą orzechową).
Nie smarowałam jajkiem, tylko ciepłym mlekiem ( nie lubię sztywnej lakierowej powierzchni po jajku).
Bułeczki piekłam 25 minut w 180 stopniach, strucle – 35 minut.
Ciasto jest rewelacyjne. Miękkie, puszyste, delikatne, leciutkie i bardzo smaczne.
Do tego niezwykle proste w przygotowaniu i wdzięczne w obróbce.
Serdecznie polecam!

na podstawie przepisu Karin Goren znalezionego na Izbushce:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...16627#post16627
Składniki:
1 kg mąki
50 g świeżych drożdży*
200 g masła lub margaryny
180 ml ciepłego mleka
200 ml śmietany
4 jajka
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego ( 10 g)
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Wsypać do miski miksera mąkę i rozkruszone drożdże.
Stopić masło i wymieszać je z mlekiem i śmietaną.
Do mąki dodać jajka, cukier, wanilię, sól i mieszaninę maślano – mleczno- śmietanową.
Mieszać około 5 minut do uzyskania elastycznego, gładkiego i lśniącego ciasta.
Odstawić w ciepłe miejsce minimum na godzinę ( do podwojenia objętości ) lub wstawić na noc do lodówki.
Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką. Rozdzielić na osiem części. Każdą rozwałkować na placek, smarować wybranym nadzieniem i zwijać jak makowiec. Przepleść razem po dwie części , uzyskując w sumie cztery strucle.
Zostawić w cieple do wyrośnięcia . Przed wstawieniem do piekarnika można posmarować jajkiem. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 170 stopni.
*W oryginalnym przepisie jest podane, że zamiast świeżych drożdży można dać 1 мешочек шемрит, tylko niestety nie wiem, co to znaczy.... Wydaje mi się, że chodzi o torebeczkę suszonych drożdży, ale mogę się mylić.
Moje uwagi:
Drożdże wymieszałam nie z mąką, ale z mieszaniną maślano – śmietanowo - mleczną.
Wyrabiałam ciasto ręcznie (bez podsypywania mąką, jedynie zwilżając ręce oliwą).
Po wyrobieniu wstawiłam je na prawie sześć godzin do lodówki, a potem odstawiłam na pół godziny do wyrastania w temperaturze pokojowej.
Z połowy porcji zrobiłam bułeczki nadziewane masą makową, a z pozostałego ciasta – dwie skręcane strucle ( jedną makową, drugą orzechową).
Nie smarowałam jajkiem, tylko ciepłym mlekiem ( nie lubię sztywnej lakierowej powierzchni po jajku).
Bułeczki piekłam 25 minut w 180 stopniach, strucle – 35 minut.
Ciasto jest rewelacyjne. Miękkie, puszyste, delikatne, leciutkie i bardzo smaczne.
Do tego niezwykle proste w przygotowaniu i wdzięczne w obróbce.
Serdecznie polecam!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: