Pleśniak

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
zunia @ 20 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=778004Ja do ciasta nie dodaję wcale cukru, tylko do piany i to niecałą szklankę
To tak jak ja!
icon_smile.gif
Na 3 szklanki mąki - 200 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 4 żółtka.
Kakao nie dodaję. Na pierwszą warstwę ciasta kładę nieco kwaskowatego dżemu lub powideł i owoce - agrest, wiśnie, czereśnie itp. Posypuję je łyżką tartej bułki. Do piany oprócz cukru dodaję 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej i nieco soku z cytryny.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Zrobiłam, bo rodzina lubi. Skubańca. Nazwy 'pleśniak' wolimy nie używać.
Piekłam z 4 szklanek mąki na blasze 25X40, reszta proporcji na oko
icon_redface.gif
Nie dodaję kakao do środkowej warstwy.

Załączniki

• plesniak.JPG
    plesniak.JPG
    42.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Jak go zwał, tak go zwał, ale jest bardzo smaczny. Wieki całe nie robiłam, a Twój kawałek biorę dla siebie, bo bardzo apetycznie wyglą i na pewno także samo smakuje. I dobrze, że nie części z kakao. Też taki wolę.

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Swoją drogą, kurczę, fajnie by było, gdyby Cinki mogły dzielić się wypiekami nie tylko wirtualnie, ale autentycznie. Codziennie nieprzyzwoicie pyszna uczta.
icon_mrgreen.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Krystyna9 @ 9 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=872113Podpisuję się pod tym obiema rękami.
wink.gif
Maraa @ 12 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=873029Też bym tak chciała!
icon_mrgreen.gif
Margot @ 12 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=873030ja też
icon_mrgreen.gif

Maraa
bussi.gif
fajnie ciebie widzieć
Lajf is brutal, to chyba pozostanie w sferze marzeń
icon_mrgreen.gif
Cześć Maraa!
wink.gif

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
robiłam wg przepisu Iwci. Rewelacyjne ciasto!!! Mąż dzisiaj zażądał powtórki, więc znowu siedzi w piekarniku. Dziękuję za szybki i prosty przepis. I mam pytanie do Was, doświadczonych w kuchni kobietek, czy pleśniak można zamrozić? Nic mu się nie stanie i nie straci nic ze swego smaku? Jeśli tak, jak długo moze sobie leżakować w zamrażarce?

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Pleśniak... że też ja zapomniałam o tym rewelacyjnym cieście
icon_eek.gif

Co prawda mam inny przepis, ale pleśniak to pleśniak
fiesgrins.gif

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
jest 16, a ja już nie mam czego mrozić ...
icon_eek.gif
ale mam nadzieję, ze ktoś mi odpowie jak to jest z tym mrożeniem...przyda się wiedza na przyszłość
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
dea @ 14 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=932319robiłam wg przepisu Iwci. Rewelacyjne ciasto!!! Mąż dzisiaj zażądał powtórki, więc znowu siedzi w piekarniku. Dziękuję za szybki i prosty przepis. I mam pytanie do Was, doświadczonych w kuchni kobietek, czy pleśniak można zamrozić? Nic mu się nie stanie i nie straci nic ze swego smaku? Jeśli tak, jak długo moze sobie leżakować w zamrażarce?
Dea spokojnie możesz zamrozić. Często mrożę chociaż jak dotąd to dłużej niz miesiąc żaden w zamrażarce nie usiedział. Po rozmrożeniu są normalnie dobre i wyglądają tez normalnie. A oto kawałek świątecznego rozmrożonego dzisiaj:
ple_niak_paint.JPG

Załączniki

• ple_niak_paint.JPG
    ple_niak_paint.JPG
    105.1 KB · Wyświetleń: 2

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
9,371
3,099
113
Jasne, że można mrozić. Ja raczej nie mam co, bo jest zmiatane na bieżąco ale raz zamroziłam ciepnięte i po rozmrożeniu było super.

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
Dzięki dziewczyny, w takim razie następnym razem będę mrozić, jeśli tylko nie powtórzy się sytuacja, że już nie będzie czego wkładać do zamrażalnika...Ciasto znika błyskawicznie!
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy