Pleśniak

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
Katee - powodzenia!!!

Katee

Member
Lut 1, 2007
84
0
0
tillandsja @ 6 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=517903Katee - powodzenia!!!
Aaaa... dziękuję tillandsja i wracam do ćwiczenia bicepsa poprzez zagniatanie ciasta. Zdam relację po fakcie
icon_smile.gif

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Zrobiłam dziś z agrestem , bardzo smaczny, połączenie kwaskowatego agrestu ze słodką bezą rewelacja.
mniam.gif

No i szybko się robi
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Desire

Member
Lut 22, 2008
144
0
0
Ja robiłam ciut inaczej tzn spód z jasnego potem tarte ciemnie na to dżem następnie tarte jasne i na koniec piana z białek. W smaku był pycha
mniam.gif
tylko wizualnie to mi jakiś taki nie teges wyszedł
gruebel_2.gif
. To ciemne starte ciasto to takie jakby niedopieczone było chociaż smaczne a pomiezy pianą a jasnym ciastem powstała wielka dziura. A i na waszych zdjeciach to ta piana na taką fajną mieciutką wygląda a u mnie była taka jakaś spieczona. No ale napewno jeszcze będę robić bo wszystkim smakowało.

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Chciałabym upiec to ciacho z połowy porcji, bo u mnie mało ciastożerna jest rodzina, poza tym wolę piec częściej coś nowego niż żeby jedno ciasto stało zbyt długo ;) Stąd moje pytanie, czy myślicie, że na połówkę porcji nada się mała forma okrągła - śr. 20 cm? No i czy pleśniak będzie dobrze wyglądał, gdy będzie kolisty i krojony jak tort?

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Cynamonno tylko uważaj by jednak ciasta nie było zbyt mało
icon_mrgreen.gif

ja tam bym się nie ograniczała do połowy, sama całe raz zjadłam
icon_redface.gif

jeej, jakie ono jest pyszne
lecker.gif
już Ci zazdroszczę tego cudnego smaku
mniam.gif

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Kashka, będę kontrolowała ilość, jak będzie mi się wydawało, że jest ciasta za mało, to wezmę trochę wyższy przelicznik
icon_smile.gif
A sama całego zjeść nie mogę, pęknę chyba, a już napewno moje zdrowe odżywianie szlag trafi
icon_smile.gif

Jak uda mi się zrobić [myślę, że dziś się wezmę, najdalej w środę] to się podzielę spostrzeżeniami smakowymi, a może i zdjęciem ;)

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
No i jest mój pleśniak. Dość niski [mogłam jednak zwiększyć proporcje...], ale nie ujmuje to jego smakowi. Zrobiłam bardziej z przepisu Iwci, bo nie miałam śmietany, ale i tak musiałam do ciasta dać kilka kleksów jogurtu naturalnego, żeby "trzymało się kupy", a nie kruszyło
icon_smile.gif
Z dżemem z porzeczki.

Załączniki

• plesniak2.jpg
    plesniak2.jpg
    365 KB · Wyświetleń: 0
  • plesniak3.jpg
    plesniak3.jpg
    361.1 KB · Wyświetleń: 0

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Całe życie robię to ciasto a pojęcia nie miałam , że tak się nazywa...
gruebel_2.gif

muszę je znów upiec- teraz po świętach to dobra okazja żeby takie zapomniane ciasta odkurzyć-
no to idę piec....
icon_mrgreen.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Też tak uważam, w tortownicy wychodzi wysokie - ta porcja jest na blachę taką około 25x35 cm i gdziekolwiek widywałam to ciasto to miało wysokośc około 2,5 cm może 3... np taki placek płaski dość
icon_wink.gif
i jak jest cieńsze to nie ma problemu z niedopieczenim ciemnej warstwy.
Daaawno nie piekłam
gruebel_2.gif

Mój przepis podobny jest do przepisu Iwci tylko: do ciasta dodaję 1/3 szkł cukru a pianę ubijam z 1 szkl cukru pudru. I daję cały mały proszek do pieczenia a nie 1 łyżeczkę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ulla1

Member
Maj 27, 2008
29
0
0
oooo znalazłam! zastanawiałam się co upiec i przypomniał mi się stary i niezawodny pleśniak, tyle, że ja robię bez ciemnego ciasta, przypomina on bardziej tartę z owocami, pianką i kruszonką na wierzchu
lecker.gif
uwielbiam to ciasto!!
jutro będzie z wisienkami
daumen.gif

ulla1

Member
Maj 27, 2008
29
0
0
U mnie pleśniak wygląda tak:
- 2szkl. mąki
- kostka masła
- 1szkl. cukru
- 4 jajka
- esencja waniliowa
- 3 łyżki kakao
- owoce
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, 1/2 szkl cukru i esencję. Podzielić na 3 części (ja dzielę na jedną dużą i dwie mniejsze). Do jednej części mniejszej dodać kakao, wszystkie części wrzucić do zamrażalnika na ok 15-20min.
Na blachę starkować dużą część jasną - podpiec 10-15 min. Nałożyć owoce, następnie starkować ciemny kawałek. Na to pianę ubitą z białek i reszty cukru, a na pianę starkować resztę ciasta. Piec 180stC przez ok. 20 minut (aż się zarumieni)

Zamiast samych owoców tym razem wypróbowałam nadzienie z przepisu Dziuni
anbetung.gif
i wyszło pyszne https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25242

Załączniki

• ple_niak.jpg
    ple_niak.jpg
    147.2 KB · Wyświetleń: 0

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
9,371
3,099
113
Ja daję 4-5 jajek. I robię tak: rozwałkowuję białą warstwę i podpiekam w piekarniku do lekkiego przyrumienienia, smaruje dżemem czy co to ma być, tarkuję lub rwę kawałeczki ciemnego ciasta, które czekało w zamrażalniku i znowu do piekarnika na ok. 15 minut, potem kładę pianę ubitą z cukrem i tarkują białą część wyjętą z zamrażalnika. I piekę do skutku. Nigdy nie jest niedopieczone.

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Ja robiłam dzisiaj podobnie jak Gracha, tzn. najpierw jasne ciasto, na to dzem wiśniowy, następnie potarkowane (zmrożone wcześniej) ciemne ciasto, to do piekarnika na 30 minut, po 30 minutach nakładam pianę a na nią potarkowane jasne ciasto; ja zostawiam mniej jasnego ciasta, z doświadczenia wiem, że tak lepiej rośnie i piana nie opada, a oto fotka

Załączniki

• magda_060.jpg
    magda_060.jpg
    90.7 KB · Wyświetleń: 0

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Ja do ciasta nie dodaję wcale cukru, tylko do piany i to niecałą szklankę, a dżem najlepiej kwaskowy wybrać wtedy będzie ok.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy