- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
500g maki takie np.650(moja byla 1050)
lyzeczke plaska suszonych drozdzy
250 ml cieplej wody
szczypta cukru
szczypta soli
4 lyzki oliwy
ze wszystkich skladnikow zagniatamy ciasto, oliwe dodajemy po jakims czasie(ja ciasto wyrabialam recznie 10 minut!) wrabiajac ja
ciasto odkladamy do urosniecia ok. 20-30 minut
"nadzienie"
kwasna, gesta smietane dowolna ilosc wymieszac z sola, pieprzem, troszke galki muszkaltowej(ja dalam jeszcze przez praske zabek czosnku, smietany byly 3 kubki takie po 200g)
cebule kroimi na cienkie polplasterki
pieczarki tez
szynke wedzona tniemy na male kawalki(mozna zastapic chudym boczkiem)
mozna urozmaicic serem brie, lub zoltym
po wyrosnieciu odrywamy male kulki ciasta rozwalkowujemy bardzo cienko, brzegi zawijamy
smarujemy nie cienko smietana, kladziemy pozostale skladniki
i siup do dobrze nagrzanego piekarnika(moje byly z kamienia)
az sie brzegi zazloca-zbrazowieja
mozna ciasto cienko rozwalkowac na blasze, zawinac brzegi, a reszta jak wyzej
pyszne
lyzeczke plaska suszonych drozdzy
250 ml cieplej wody
szczypta cukru
szczypta soli
4 lyzki oliwy
ze wszystkich skladnikow zagniatamy ciasto, oliwe dodajemy po jakims czasie(ja ciasto wyrabialam recznie 10 minut!) wrabiajac ja
ciasto odkladamy do urosniecia ok. 20-30 minut
"nadzienie"
kwasna, gesta smietane dowolna ilosc wymieszac z sola, pieprzem, troszke galki muszkaltowej(ja dalam jeszcze przez praske zabek czosnku, smietany byly 3 kubki takie po 200g)
cebule kroimi na cienkie polplasterki
pieczarki tez
szynke wedzona tniemy na male kawalki(mozna zastapic chudym boczkiem)
mozna urozmaicic serem brie, lub zoltym
po wyrosnieciu odrywamy male kulki ciasta rozwalkowujemy bardzo cienko, brzegi zawijamy
smarujemy nie cienko smietana, kladziemy pozostale skladniki
i siup do dobrze nagrzanego piekarnika(moje byly z kamienia)
az sie brzegi zazloca-zbrazowieja
mozna ciasto cienko rozwalkowac na blasze, zawinac brzegi, a reszta jak wyzej
pyszne
