podudzia faszerowane+ instruktaż luzowania*

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Mniam właśnie zjedliśmy udka, mniam.
Połączyłam 3 przepisy do kupy :dump:

Wyluzowałam 5 udek i zdjęłam z nich skórę, do środka wepchnełam pasztet soczewicowy Mirandy i upiekłam tak jak "Pieczone udka w majonezowo-ketchupowej polewie" też Beaty Sz.

Były bardzo pyszne, a nadzienie smakowało wątróbkowo jak typowe do faszerowanego kuraka.
Małżonkowi smakowało i to najważniejsze :banana:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zaciekawiło mnie to... Podudzia kupione, pieczarki tez by sie w lodówce znalazły ... Czas na próbowanie...
Nigdy w zyciu nie luzowalam kosci...
To jest bardzo proste, tylko mnię się ścięgna majdają i je wycinam :dump:

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Witam:)

Jak mi się uda, to dziś wypróbuję ten przepis. Mam jedno pytanie - czy ktoś może piekł udka bez podsmażania? Np. posmarowane jakąś marynatą?
Mam ochotę tak właśnie spróbować - wyluzować, napchać pieczarek, posmarować oliwą zmieszaną z jakimiś ziołami i do piekarnika.

pozdrawiam serdecznie
Basia

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Beata, podsmażanie przed pieczeniem "ścina " mięso i powoduje,że nie jest wysuszone, moim skromnym zdaniem :lol:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

Jak mi się uda, to dziś wypróbuję ten przepis. Mam jedno pytanie - czy ktoś może piekł udka bez podsmażania? Np. posmarowane jakąś marynatą?
Mam ochotę tak właśnie spróbować - wyluzować, napchać pieczarek, posmarować oliwą zmieszaną z jakimiś ziołami i do piekarnika.
Jam tak uczyniła
icon_biggrin.gif
surowe wsadziłam do blaszki, polałam majonezem z ketchapem i tak się smażyło, mniamć
icon_biggrin.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36

pozdrawiam serdecznie
Basia
Ja tak zawsze traktuje udka, najpierw poleza w przyprawach jak jest czas, a potem wsadzam do kombiwara i pieke, wiec zaczynaja sie piec w zimnym i zawsze sa super!!
Zreszta w kombiwarze robione udka najbardziej nam smakuja :mrgreen:

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
[/quote]

Ja tak zawsze traktuje udka, najpierw poleza w przyprawach jak jest czas, a potem wsadzam do kombiwara i pieke, wiec zaczynaja sie piec w zimnym i zawsze sa super!!
Zreszta w kombiwarze robione udka najbardziej nam smakuja :mrgreen:[/quote]

Nie mam kombiwara, musi mi wystarczyć piekarnik:)

Mimo planu, nie zrobiłam wczoraj tych udek, bo nigdzie ich w sklepach nie było, tylko całe ćwiartki kurczaka:-(
Ostatecznie padło na pierś z indyka, której cena mnie bardzo zaskoczyła - 10,99zł/ kg.
Co ta ptasia histeria robi z cenami, u mnie ten sortyment zawsze kosztował 17-18 zł/kg.
Nie zazdroszczę hodowcom drobiu...

pozdrawiam serdecznie w ten piękny dzień (czyt. piątek:)
Basia

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Beatko - wykonałam - było smaczne - pożarli w "okamgnieniu" i jeszcze mam na jurto. Super przepis. Dzięki. Utalentowana z Ciebie kobietka...Pozdrawiam.

ANNEBLACK

Member
Lis 23, 2005
264
1
0
A ja właśnie swoje włożyłam do piekarnika - ale gapa straszna ze mnie - bo nie dość, że nie podsmażyłam nadzienia (wszystko na surowo wymieszałam i wsadziłam w kurczaka) to jeszcze nie nasoliłam tych podudzi. Dopiero przed wstawieniem do piekarnika (po obsmażeniu)mi się przypomniało, więc solidnie obsypałam je różnymi przyprawami. Ciekawe co wyjdzie? Mam nadzieję, że o.k. i mąż będzie zadowolony (a i tak zje i tak - hi hi ;) )
Ale tak czy tak jestem z sibie dumna - to była moja pierwsza sekcja!!! Nie jest takie trudne - na pewno powtórzę! Instrukcja jest super :!: :!: :!:

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
Odkopalam start przepis, wlasnie usmazylam, a piec bede jurto na obiad. Wydlubalam te kosci, ale mialam trudniej bo kupilam cale nogi (poudzia nie bylo), umeczylam sie, 2 nogi rodzielily mi sie, a 2 udalo mi sie w calosci zrobic. Panierka zakryla niedoslonalosci i pozalepiala ubytki, skorek nie lubie wiec wyzrucilam. Pachnie super, jutro degustacja.

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
Ojej!!!!!!!!!! Zrobię na jakąkolwiek najbliższa imprezę. Beatko, bardzo, bardzo dziękuję za instruktaż, bez tego nawet bym nie pomyślała o tym przepisie. Sama jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie.

anke55

Member
Sty 8, 2007
3
0
0
Witajcie ! Po przeczytaniu tego przepisu postanowiłam przystąpić do grona smakoszy ....mam nadzieję , że uda mi się z przyzwoitym skutkiem , tym bardziej że instruktarz jest perfekcyjny . Wracam do kuchni a o efektach napewno napiszę !!! Miłego dnia choć u mnie za oknem pada od samego rana , nawet mi to odpowiada bo przy takiej pogodzie praca w kuchni to relaks
icon_smile.gif

Oczywiście z pośpiechu wkradł mi sie błąd (instruktaż) Przepraszam !
icon_sad.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Witaj Anke na forum
cvety.gif

napisz proszę jak smakowały nóżki
fiesgrins.gif

joasia_ko

Member
Mar 8, 2006
25
0
0
Dołączam do fanatyków tych nóżek, a także kurczaka faszerowanego. Ja zawsze luzuję nóżki marynuję przyprawami z oliwą i dpiero po takim nocnym leżakowaniu pakuję pieczarki do środka. Pychotka.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy