Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
14,145
9,827
113
Przepis znalazłam tutaj: https://www.facebook.com/share/p/17e4h83mUn/

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 450–550 g)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki czosnku granulowanego
1 gałązka rozmarynu
1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
1/3 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka masła
1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)

Osusz polędwiczkę, natrzyj oliwą, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Zostaw na 10 minut.
Rozgrzej patelnię i obsmaż polędwiczkę z każdej strony na złoto (ok. 2–3 minuty z każdej strony).
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, dodaj gałązkę rozmarynu i piecz ok. 20–25 minut w 200°C.
(Mięso ma być soczyste – nie piecz zbyt długo.)

Sos żurawinowy:
Na tej samej patelni roztop masło. Dodaj żurawinę, miód, sok pomarańczowy i musztardę.
Gotuj 6–8 minut, aż żurawina popęka, a sos zgęstnieje.
Na końcu możesz dodać odrobinę octu balsamicznego, żeby podbić smak.

Wyjmij polędwiczkę, pokrój w plastry, polej gorącym sosem i udekoruj świeżą żurawiną oraz rozmarynem.

Moja polędwiczka była trochę większa, trochę ponad 600 g, i dość gruba, więc piekłam 25 minut.
Zdjęcie moje:

20251130_141935.jpg

Polecam, zwłaszcza sos, bo jest pyszny.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,310
8,903
113
Wygląda wspaniale. Myślę, że ten sos można też zrobić do pieczonego schabu czy filetu z indyka.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
14,145
9,827
113
Autorka przepisu ma na swojej stronie jeszcze właśnie pierś indyka w takim samym lub podobnym sosie (nie czytałam dokładnie, ale wyglądał podobnie) oraz pierś kurczaka nadzianą serem, też w sosie żurawinowym.
 
  • Like
Reakcje: Joanna
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy