Polonezy*

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Pyszne roladki z grzybowym nadzieniem.
U nas danie raczej "odświętne" bo dość pracochłonne.
Z 1 kg schabu wychodzi ok. 16 polonezów.
Co do nazwy to nie wiem dlaczego tak <!--emoid:?--><!--endemo-->:

40 dag schabu lub poledwicy
30-40 dag pieczarek
3 cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
paprykamielona, sól, pieprz

Cebulę pokroić,w kostkę, podsmażyć.
Pieczarki, umyć, zetrzeć na tarce (duże oczka) i podsmażyć, a raczej odparować wodę na tyle aby pieczarki były dość zwięzłe.
Do pieczarek i cebuli dodać musztardę, koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku.To farsz.
Teraz mięso: pokroić w plastry-kotlety, niezbyt cienkie, ale bardzo cienko rozbić (najwięcej czasu zajmuje własnie to rozbijanie! <!--emoid:?--><!--endemo-->
Na każdym kawałku mięsa ułożyć wałeczki z nadzienia, zwinąć w rulon.Panierować w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.Prawidłowo zwinęte polonezy powinny mieć kształt wrzeciona (jeśli ktoś wie jak wyglada wrzeciono ;) )
Smacznego!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
...długo się smażą, trzeba je obracać, żeby równomiernie się usmażyły...ile dokładnie trudno powiedzieć...ale dłużej niż zwykłe schaboszczaki
icon_smile.gif

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Dobrze, że wyciągnęłaś.
Nie znałam tego przepisu. A zapowiada się znakomicie i do zamrażary można, a takich przepisów mi teraz trzeba.
A jak rozmrażasz?

arkadia

Member
Lut 24, 2008
138
0
0
Fajnie się zapowiada, zrobię jakoś na tygodniu próbę, mam nadzieję że wszystko wyjdzie bo fajnie mi się wpasują w świąteczne menu
icon_smile.gif

arkadia

Member
Lut 24, 2008
138
0
0
No i zrobiłam już dzisiaj. Schab miałam szeroki a płaski - po rozbiciu wyszły mi dosyć długie i wąskie pasy mięsa, układałam więc po dwa na kawałku folii spożywczej, rozsmarowywałam nadzienie i zwijałam w roladkę. Zawijałam ją w folię spożywczą, potem w alu jak cukierek i gotowałam - wrzuciłam do wrzątku na 25 min. Po tym czasie odwijałam, zlewałam powstały w folii sosik a roladki wrzuciłam na rozgrzaną patelnię. Na drugiej zredukowałam sosik, zagęściłam łyżką sosu pieczeniowego.

Zrumienione ze wszystkich stron roladki przekroiłam pod skosem na 3 części, ustawiłam na talerzu, podałam z ziemniaczanym puree i sałatką z kiszonych ogórków , polałam sosem.

Brzmi strasznie ale wykonanie nie było takie okropne
icon_smile.gif
No i chyba mam gotowy obiad na święta
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy