- Kwi 12, 2006
- 7,139
- 0
- 36
Pyszne roladki z grzybowym nadzieniem.
U nas danie raczej "odświętne" bo dość pracochłonne.
Z 1 kg schabu wychodzi ok. 16 polonezów.
Co do nazwy to nie wiem dlaczego tak <!--emoid:?--><!--endemo-->:
40 dag schabu lub poledwicy
30-40 dag pieczarek
3 cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
paprykamielona, sól, pieprz
Cebulę pokroić,w kostkę, podsmażyć.
Pieczarki, umyć, zetrzeć na tarce (duże oczka) i podsmażyć, a raczej odparować wodę na tyle aby pieczarki były dość zwięzłe.
Do pieczarek i cebuli dodać musztardę, koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku.To farsz.
Teraz mięso: pokroić w plastry-kotlety, niezbyt cienkie, ale bardzo cienko rozbić (najwięcej czasu zajmuje własnie to rozbijanie! <!--emoid:?--><!--endemo-->
Na każdym kawałku mięsa ułożyć wałeczki z nadzienia, zwinąć w rulon.Panierować w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.Prawidłowo zwinęte polonezy powinny mieć kształt wrzeciona (jeśli ktoś wie jak wyglada wrzeciono
)
Smacznego!
U nas danie raczej "odświętne" bo dość pracochłonne.
Z 1 kg schabu wychodzi ok. 16 polonezów.
Co do nazwy to nie wiem dlaczego tak <!--emoid:?--><!--endemo-->:
40 dag schabu lub poledwicy
30-40 dag pieczarek
3 cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
paprykamielona, sól, pieprz
Cebulę pokroić,w kostkę, podsmażyć.
Pieczarki, umyć, zetrzeć na tarce (duże oczka) i podsmażyć, a raczej odparować wodę na tyle aby pieczarki były dość zwięzłe.
Do pieczarek i cebuli dodać musztardę, koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku.To farsz.
Teraz mięso: pokroić w plastry-kotlety, niezbyt cienkie, ale bardzo cienko rozbić (najwięcej czasu zajmuje własnie to rozbijanie! <!--emoid:?--><!--endemo-->
Na każdym kawałku mięsa ułożyć wałeczki z nadzienia, zwinąć w rulon.Panierować w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.Prawidłowo zwinęte polonezy powinny mieć kształt wrzeciona (jeśli ktoś wie jak wyglada wrzeciono
Smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: