- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Przepis znalazłam u Vitorii, i delikatnie zmieniłam
Składniki:
* 1 szklanka mąki tortowej (szklanka o pojemności 250ml)
* 110 - 120g miękkiego masła
* 3 płaskie łyżki cukru pudru
* szczypta soli
* szczypta sody
* skórka otarta z 1 pomarańczy
* ok. 100 g gorzkiej czekolady
* 2 - 3 łyżki śmietanki kremówki
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i skórką pomarańczową, na puszystą masę. Mąkę wymieszać z solą i sodą. Wsypać do utartego masła i ponownie ucierać, aż składniki zaczną się łączyć. Wyjąć na blat i zlepić w kulę, którą należy schłodzić w lodówce przez ok. 15-20 minut.
Po schłodzeniu łyżeczką nabierać ciasto i szybko formować kulki wielkości pomidorka koktajlowego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ta porcja jest na 1 blachę piekarnikową. Teraz należy każdą kulkę delikatnie przypłaszczyć .
Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ciastka ok. 15 minut.
Wyjąć ciastka i ostudzić.
Czekoladę połamać w kawałeczki, dodać kremówkę i razem rozpuścić. Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy wystudzone ciastka : możemy czekoladę włożyć do tutki z odciętym rogiem i zrobić cieniutkie paseczki czekolady lub każde ciasto zanurzamy do połowy w czekoladzie i odstawiamy na kratce do zastygnięcia jej.
ciasteczka są bardziej intensywne w kolorze niż na zdjęciu i cudownie pachną pomarańczami
Składniki:
* 1 szklanka mąki tortowej (szklanka o pojemności 250ml)
* 110 - 120g miękkiego masła
* 3 płaskie łyżki cukru pudru
* szczypta soli
* szczypta sody
* skórka otarta z 1 pomarańczy
* ok. 100 g gorzkiej czekolady
* 2 - 3 łyżki śmietanki kremówki
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i skórką pomarańczową, na puszystą masę. Mąkę wymieszać z solą i sodą. Wsypać do utartego masła i ponownie ucierać, aż składniki zaczną się łączyć. Wyjąć na blat i zlepić w kulę, którą należy schłodzić w lodówce przez ok. 15-20 minut.
Po schłodzeniu łyżeczką nabierać ciasto i szybko formować kulki wielkości pomidorka koktajlowego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ta porcja jest na 1 blachę piekarnikową. Teraz należy każdą kulkę delikatnie przypłaszczyć .
Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ciastka ok. 15 minut.
Wyjąć ciastka i ostudzić.
Czekoladę połamać w kawałeczki, dodać kremówkę i razem rozpuścić. Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy wystudzone ciastka : możemy czekoladę włożyć do tutki z odciętym rogiem i zrobić cieniutkie paseczki czekolady lub każde ciasto zanurzamy do połowy w czekoladzie i odstawiamy na kratce do zastygnięcia jej.
ciasteczka są bardziej intensywne w kolorze niż na zdjęciu i cudownie pachną pomarańczami
Ostatnią edycję dokonał moderator: