Pomarańczowe ciasteczka - kruche

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Przepis znalazłam u Vitorii, i delikatnie zmieniłam

PB120814-1.JPG

Składniki:

* 1 szklanka mąki tortowej (szklanka o pojemności 250ml)
* 110 - 120g miękkiego masła
* 3 płaskie łyżki cukru pudru
* szczypta soli
* szczypta sody
* skórka otarta z 1 pomarańczy

* ok. 100 g gorzkiej czekolady
* 2 - 3 łyżki śmietanki kremówki

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i skórką pomarańczową, na puszystą masę. Mąkę wymieszać z solą i sodą. Wsypać do utartego masła i ponownie ucierać, aż składniki zaczną się łączyć. Wyjąć na blat i zlepić w kulę, którą należy schłodzić w lodówce przez ok. 15-20 minut.
Po schłodzeniu łyżeczką nabierać ciasto i szybko formować kulki wielkości pomidorka koktajlowego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ta porcja jest na 1 blachę piekarnikową. Teraz należy każdą kulkę delikatnie przypłaszczyć .
Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ciastka ok. 15 minut.
Wyjąć ciastka i ostudzić.
Czekoladę połamać w kawałeczki, dodać kremówkę i razem rozpuścić. Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy wystudzone ciastka : możemy czekoladę włożyć do tutki z odciętym rogiem i zrobić cieniutkie paseczki czekolady lub każde ciasto zanurzamy do połowy w czekoladzie i odstawiamy na kratce do zastygnięcia jej.

PB120818-1.JPG

ciasteczka są bardziej intensywne w kolorze niż na zdjęciu i cudownie pachną pomarańczami

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mar 2, 2013
24
0
0
zrobiłam i ja. Generalnie dobre, smak zawsze inny ale dodałabym albo likieru pomarańczowego albo aromatu bo z samą skórką pomarańczy to dla mnie za delikatne i ciasto mocniej smakiem przebija niż pomarańcza. Choc mąż zjadł tylko te ciasteczka a miał do wyboru jeszcze orzechowe więc w smaku były dobre
icon_lol.gif

aaaa i strasznie malutko ich wychodzi z tej porcji, jakieś dwadzieścia kilka małych ciasteczek.

Załączniki

• Sdc11549.jpg
    Sdc11549.jpg
    1.6 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy