Pomidory pieczone do słoików

reniam_123

Well-known member
Contributor
Mar 5, 2009
7,485
414
83
Pomidory (u mnie to był gatunek Lima, te podłużne, mięsiste) przekroiłam na ćwiartki, poukładałam w blasze tej od piekarnika, posypałam drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem startym na tarce i ziołami do pizzy, gotowymi z torebki. Pociapałam miodem (ok 1 łyżka na tę ilość) i polałam odrobiną oliwy. Całość piekłam ok 1 godz w 180 st, góra-dól, do momentu, aż zostało mało wody pod pomidorami na blasze.

4-5 większych pomidorów zblendowałam w całości, tzn ze skórką i pestkami, porządnie zagotowałam i dodałam po odrobinie cukru i soli.

Z upieczonych i przestudzonych pomidorów, pościągałam skórki, (bardzo ładnie schodzą) i układałam w słoiczkach do ok 2/3 wysokości i zalewałam przygotowanym przecierem pomidorowym. W każdym słoiczku przemieszałam zawartość łyżką, zakręciłam i pasteryzowałam ok 15 min.

Z tej ilości pomidorów na blasze na 1 zdjęciu wyszło mi 3 słoiki 0,33 po takim dżemie z Lidla.

 

Załączniki

  • pomidory1.jpg
    pomidory1.jpg
    31.2 KB · Wyświetleń: 2
  • pomidory2_2_.jpg
    pomidory2_2_.jpg
    42.3 KB · Wyświetleń: 2
  • pomidory3_2_.jpg
    pomidory3_2_.jpg
    7 KB · Wyświetleń: 2

reniam_123

Well-known member
Contributor
Mar 5, 2009
7,485
414
83
Wyciągnę do wierzchu bo może ktoś zechce skorzystać.

Pomidory te okazały się być bardzo dobre więc kupiłam wczoraj 10 kg Limy, poczekam z tydzień aż porządnie dojrzeją i przetworzę je w ten sposób.
Super sprawdziły się w zimie do szakszuki, którą lubi moja córka i do zupy pomidorowej czy jarzynowej.
Miałam tylko 3 słoiki więc nie mogłam sprawdzić w innych potrawach, ale teraz zaszaleję i zrobię dużo więcej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,102
571
113
Ślinka cieknie na samą myśl o zimowej szakszuce na bazie z takich pomidorów.
lecker.gif

Pamiętasz, Reniu, ile kg wchodzi na jedna blachę?
Musiałabym znów dokupić słoików, ale nie mam już na nie miejsca.
gruebel_2.gif

 

reniam_123

Well-known member
Contributor
Mar 5, 2009
7,485
414
83
Niestety nie pamiętam ile pomidorów wtedy przerobiłam
gruebel_2.gif
Ale zaraz poukładam te moje w całości, tak orientacyjnie, zważę i ci Buka powiem.

EDIT:
Po poukładaniu w ten sposób jest równo 2 kg, ale żeby nie było wolnych przestrzeni bo w trakcie pieczenia pomidory się kurczą, myślę że 2,5-3 kg będzie w sam raz
icon_mrgreen.gif


pomidory_2.jpg
 

Załączniki

  • pomidory_2.jpg
    pomidory_2.jpg
    105.4 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,102
571
113
Dzięki, Reniu.
icon_smile.gif