Pomidory pieczone do słoików

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
13,062
5,557
113
A za co tu się obrażać? Ja nie dodaję papryki bo nie za bardzo lubię przetwory z jej dodatkiem, ale jak kto lubi, albo i inne przyprawy to hulaj dusza :zahn:
 

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,477
387
83
A ja właśnie lubię pomidory i do tego pieczona papryka tylko nie za dużo, sam sos wyszedł mniam :anbetung:
 

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,477
387
83
Moje także już gotowe do pieczenia .W tamtym roku wyszło tylko 6 słoiczków i zostały jako pierwsze pożarte .Wiec w tym roku trzeba zrobić troszkę więcej:love:
 

Załączniki

  • IMG_20240801_114603.jpg
    IMG_20240801_114603.jpg
    145.9 KB · Wyświetleń: 22
  • Love
Reakcje: reniam_123

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
13,062
5,557
113
Rybkaro i jak smakowały? Skoro powtarzasz w tym sezonie to chyba dobrze test wypadł, co?
Ja dzisiaj też piekę, tzn upiekłam dwie takie same jak twoje blachy i już obrane stoją w lodówce, a piecze się druga tura. Zalewanie sokiem i wkładanie do słoików muszę zostawić na jutro bo dzisiaj idę do pracy na 14. Ja układam na blasze dużo ciaśniej, żeby się więcej pomidorów zmieściło.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
13,062
5,557
113
Muszę zapisać na przyszłość bo zapomnę.
Piekłam tym razem w dwóch blachach jednocześnie na termoobiegu przez półtorej godziny w 160 st. Po godzinie zamiana blach miejscami.
 

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,477
387
83
Dla tego powtarzam ze były przepyszne:mniam: , teraz jak robiłam cześć czyli jedna blacha kupione lima a druga blacha to moje .Na tą chwile muszę poczekać jak więcej moich pomidorów dojrzeje i na pewno powtórzę .
 
  • Like
Reakcje: reniam_123

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
13,062
5,557
113
Ja przez dwa dni zrobiłam ich 20 słoików, takich troszku mniejszych niż 0.5L
Nie spodziewałam się, że aż tyle wyjdzie. Nie wiem czy to wystarczy czy jeszcze dorobię, muszę naradzić się z córkami bo to one są głównym ich odbiorcą. Reszta pomidorów pójdzie głównie na passaty.
 
  • Like
Reakcje: rybkaro

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
13,062
5,557
113
15 kg pomidorów typu Lima, bardzo dojrzałych, aż lekko pomarszczonych przy końcówkach, 16 średnich cebul i 3 główki czosnku. Wyszło 28 słoików, w tym 19 po 350 ml i 9 po 0.5l.
Właśnie się pasteryzują.
Dopiszę jeszcze, że dodałam ok 1.5l passaty domowej.

Zdjęcie WhatsApp 2025-09-04 o 11.29.17_f7eee492.jpg
 
Ostatnia edycja:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,425
3,140
113
Reniu, możliwe. Ja przerabiam tylko do zużycia przez jedną osobę i dla mnie około 1,5 kg wystarcza. Bo ile może zjeść jedna osoba ❓ Przetwory robię dopiero od około 10 lat. Dawniej nawet o tym nie myślałam.
Ale podziwiam Ciebie i Twój zapał do wszystkiego co robisz.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,083
5,441
113
Ja też podziwiam, nie tylko ilości, ale pracowitość i kondycję. Jak się ma dzieci chętne do korzystania z zapasów, to chyba ten fakt daje siłę. :)
Ja teraz podobnie jak Hazo, kiedyś robiłam więcej, bo więcej nas było, więcej ludzi przewijało sie przez dom, była działka, ogród. Teraz tylko dla siebie, dla urozmaicenia menu. :)
Byłam się przejść wynosząc pod drodze śmieci, opisałam słoiczki z marmolada cytrynową i schowałam w szafce. Obiad jest, więc mogę sie lenić. Coraz łatwiej mi to przychodzi. Miałam dopisać "niestety", ale właściwie dlaczego? :mrgreen:
 
  • Like
Reakcje: gracha

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
13,062
5,557
113
Przetwory robię dopiero od około 10 lat. Dawniej nawet o tym nie myślałam.
Kupowałaś gotowe? A nie kusił cię czasem domowy ogóreczek małosolny, albo w zimie na kanapkę, taki smaczny, chrupiący nie kapcioch z gotowca?

Przyszło mi jeszcze do głowy, że może po prostu dostawałaś gotowe od rodziców, albo innej bliższej lub dalszej rodziny?

Hazo, ja przepraszam, że tak wypytuję, ale dla mnie to dziwne co piszesz. Dawniej gospodarka i ekonomia domowa opierała się głównie na przetworach, masę się tego robiło bo i swoje najlepsze, a poza tym w czasach kryzysu po prostu nic nie było. Moja mama stawała na głowie by cokolwiek zdobyć czy wyhodować i przetworzyć na zimę.
 
  • Haha
  • Like
Reakcje: Joanna i Buka
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy