- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Takie zapiekane piure czyli laatikko tradycyjnie je sie podczas wigilii. I tak na wigilijnym stole musi znalezc sie zapiekane puree z ziemniakow, marchewki i brukwi.
Moje laatikko jest udoskonalone (wedlug mnie oczywiscie
). Normalnie puree miesza sie dodatkowo z ryzem, co mnie sie niespecjalnie podoba bo wtedy calosc wychodzi dosyc mdla.
Ponadto moje puree jest podwojnie pieczone co dodatkowo wzmacnia slodycz marchewki, Zazwyczaj marchew po prostu sie gotuje i miksuje zeby uzyskac puree. Ja tne marchew na kawalki i pieke do miekkosci i dopiero potem miksuje. I twedy to piure po wymieszaniu z dodatkowymi skladnikami zapiekam. Wedlug mnie ten sposob mimo ze bardziej pracochlonny daje o niebo lepsze rezultaty
Skladniki:
- 2kg marchwi
- 1 lyzeczka soli
- 1 jajko
- 2-3 lyzeczki cynamonu
- 1-2 lyzeczek zmielonego anyzu gwiazdzistego
- 2 lyzki miodu najlepiej ciemnego spadziowego lub sztucznego (ale nie kwiatowego)
- 150ml kremowki
- 20g roztopionego masla
- bulka tarta
- wiorki z masla
Przygotowanie:
1. Robimy piure - ja lubie pociac marchew na kawalki, skropic oliwa i zapiekac tak dlugo az kawalki beda miekkie (jezeli kawalki sa duze to lepiej przykryc folia aby marchew nie wyschla ani nie przypalila). Mozna tez ugotowac marchew a nastepnie zmiksowac - ten sposob jest szybszy ale tez traci sie nieco slodycz marchwi
2. Piure mieszamy z przyprawami, jajkiem, miodem, kremowka i maslem
3. Wykladamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego maslem, posypujemy bulka tarta (tak by zakryla caly wierzch). Na bulce ukladamy wiorki masla
4. Zapiekamy 45min-1h w 180C
SMACZNEGO
180C for 45-60min
Moje laatikko jest udoskonalone (wedlug mnie oczywiscie

Ponadto moje puree jest podwojnie pieczone co dodatkowo wzmacnia slodycz marchewki, Zazwyczaj marchew po prostu sie gotuje i miksuje zeby uzyskac puree. Ja tne marchew na kawalki i pieke do miekkosci i dopiero potem miksuje. I twedy to piure po wymieszaniu z dodatkowymi skladnikami zapiekam. Wedlug mnie ten sposob mimo ze bardziej pracochlonny daje o niebo lepsze rezultaty

Skladniki:
- 2kg marchwi
- 1 lyzeczka soli
- 1 jajko
- 2-3 lyzeczki cynamonu
- 1-2 lyzeczek zmielonego anyzu gwiazdzistego
- 2 lyzki miodu najlepiej ciemnego spadziowego lub sztucznego (ale nie kwiatowego)
- 150ml kremowki
- 20g roztopionego masla
- bulka tarta
- wiorki z masla
Przygotowanie:
1. Robimy piure - ja lubie pociac marchew na kawalki, skropic oliwa i zapiekac tak dlugo az kawalki beda miekkie (jezeli kawalki sa duze to lepiej przykryc folia aby marchew nie wyschla ani nie przypalila). Mozna tez ugotowac marchew a nastepnie zmiksowac - ten sposob jest szybszy ale tez traci sie nieco slodycz marchwi
2. Piure mieszamy z przyprawami, jajkiem, miodem, kremowka i maslem
3. Wykladamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego maslem, posypujemy bulka tarta (tak by zakryla caly wierzch). Na bulce ukladamy wiorki masla
4. Zapiekamy 45min-1h w 180C
SMACZNEGO
180C for 45-60min
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: