Porkkanalaatikko

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Takie zapiekane piure czyli laatikko tradycyjnie je sie podczas wigilii. I tak na wigilijnym stole musi znalezc sie zapiekane puree z ziemniakow, marchewki i brukwi.

Moje laatikko jest udoskonalone (wedlug mnie oczywiscie
icon_mrgreen.gif
). Normalnie puree miesza sie dodatkowo z ryzem, co mnie sie niespecjalnie podoba bo wtedy calosc wychodzi dosyc mdla.
Ponadto moje puree jest podwojnie pieczone co dodatkowo wzmacnia slodycz marchewki, Zazwyczaj marchew po prostu sie gotuje i miksuje zeby uzyskac puree. Ja tne marchew na kawalki i pieke do miekkosci i dopiero potem miksuje. I twedy to piure po wymieszaniu z dodatkowymi skladnikami zapiekam. Wedlug mnie ten sposob mimo ze bardziej pracochlonny daje o niebo lepsze rezultaty
icon_mrgreen.gif

dscn5582correctedg.jpg

Skladniki:
- 2kg marchwi
- 1 lyzeczka soli
- 1 jajko
- 2-3 lyzeczki cynamonu
- 1-2 lyzeczek zmielonego anyzu gwiazdzistego
- 2 lyzki miodu najlepiej ciemnego spadziowego lub sztucznego (ale nie kwiatowego)
- 150ml kremowki
- 20g roztopionego masla

- bulka tarta
- wiorki z masla

Przygotowanie:
1. Robimy piure - ja lubie pociac marchew na kawalki, skropic oliwa i zapiekac tak dlugo az kawalki beda miekkie (jezeli kawalki sa duze to lepiej przykryc folia aby marchew nie wyschla ani nie przypalila). Mozna tez ugotowac marchew a nastepnie zmiksowac - ten sposob jest szybszy ale tez traci sie nieco slodycz marchwi
2. Piure mieszamy z przyprawami, jajkiem, miodem, kremowka i maslem
3. Wykladamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego maslem, posypujemy bulka tarta (tak by zakryla caly wierzch). Na bulce ukladamy wiorki masla
4. Zapiekamy 45min-1h w 180C

SMACZNEGO

180C for 45-60min

Załączniki

• dscn5582correctedg.jpg
    dscn5582correctedg.jpg
    163.6 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
To jest przepyszne!
anbetung.gif
Wspaniały pomysł na podanie marchwi.
mniam.gif

Co nieco zmieniłam, marchew ugotowałam w niewielkiej ilości wody. Sama w sobie była bardzo bardzo słodka. Całość wyszła wyśmmienicie
anbetung.gif

porkkanalaatiko.jpg

Załączniki

• porkkanalaatiko.jpg
    porkkanalaatiko.jpg
    333.5 KB · Wyświetleń: 5

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Kiiri, to musi byc pyszne! Wlasnie takie z pieczona marchwia...wyobrazam sobie smak. I w sumie to robie cos podobnego tylko ma forme pasztetu wege (podawany na zimno), wlasnie z pieczonymi marchewkami i pasternakami...taka moja wersja pasztetu warzywnego firmy Cauldron

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Margot - my to jemy jako dodatek do miesa, wiec taka odpowiedz chyba Cie nie zadowala
icon_mrgreen.gif

Tatter - po zrobieniu tego puree tez od razu pomyslalam ze z dodatkiem pasternaku tez by bylo swietne, tylko chyba zestaw przypraw musi byc inny. Czym Ty doprawiasz?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Pyszne, zrobiłam dzisiaj na obiad jako dodatek do pieczonych udek z kurczaka. Marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki ugotowałam na parze, dodając do wody gwiazdkę anyżu (nie chciało mi się go mielić), reszta składników bez zmian.

bdSUFOmUMkNKq8JGkX.jpg

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,732
612
113
Kiiri @ 7 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=941660Margot - my to jemy jako dodatek do miesa, wiec taka odpowiedz chyba Cie nie zadowala
icon_mrgreen.gif

Tatter - po zrobieniu tego puree tez od razu pomyslalam ze z dodatkiem pasternaku tez by bylo swietne, tylko chyba zestaw przypraw musi byc inny. Czym Ty doprawiasz?
no nie zadowala
icon_mrgreen.gif
,ale może z sosem grzybowym ,albo jakimś wege burgerem co? by się nadało , bo wyjątkowo smaczna mi się wydaje ta zapiekanka

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Margot, sos grzybowy będzie IMO świetny, jakby jeszcze trochę soczewicy sypnąć albo faktycznie wegeburgera dołozyć, to już w ogóle obiad idealny
fiesgrins.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
marchewkazap.jpg

Ponownie przygotowałam, do dzisiejszego obiadu.

Składniki nieco zmodyfikowałam, marchewkę podsmażyłam na patelni prawie do miękkości, i dodałam odrobinę pasternaku i selera.
lecker.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (Kiiri @ 7 Feb 2010, 16:05 ) index.php?act=findpost&pid=941660Margot - my to jemy jako dodatek do miesa, wiec taka odpowiedz chyba Cie nie zadowala
icon_mrgreen.gif

Kiiri...wiec tak doprawiam zielona siekana drobniutko kolendra, sola, pieprzem i wlasnej produkcji curry powder (mielona kolendra, gorczyca biala, turmeric, kumin, cayenne, pieprz, imbir, sol, czosnek (suszony) i lisc laurowy).

Cukru odrobinke dosypuje i najczesciej jest to starty na tarce o drobnych oczkach jaggery (cukier palmowy), do warzyw jest jakby stworzony, aromatyczny i bardzo pyszny.

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
odkopuję, bo zrobiłam dziś.
pyszne!
lecker.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Kiiri, a jak to smakuje na zimno lub po podgrzaniu? próbowałaś może?
chętnie zrobiłabym z większej porcji i zjadła później.
icon_smile.gif

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Na zimno nie jadlam ale robie zawsze z duzej porcji, czesc mroze czesc odgrzewam pozniej. Nie ma z tym problemu
icon_smile.gif
Na swieta zapiekanke zawsze przyrzadza sie wczesniej i mrozi, tylko ze bez bulki tartej, ja i maslo dodaje sie przy odgrzewaniu
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy