Pory (z delikatnym posmakiem mięty):
6 młodych małych porów
2 pomidory suszone - drobno posiekane
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżeczki świeżego soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 czubata łyżka posiekanej mięty
Z pora zostawiamy tylkobiałą i jasnozieloną część i dokładnie myjemy. Do garnka wlewamy oliwę, sok z cytryny, 1/2 szkl. wody, wrzucamy czosnek, sól i pieprz i całość doprowadzamy do wrzenia.
Wrzucamy pory, gotujemy ok. 12 – 15 minut, aż będą miękkie.
Ugotowane pory układamy na salaterkę, polewamy sosem w którym się gotowały.
Posypujemy miętą i suszonymi pomidorami.
Podawać na zimno lub na gorąco do wszelakiego pieczywa
Źródło: Zasłyszane
6 młodych małych porów
2 pomidory suszone - drobno posiekane
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżeczki świeżego soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 czubata łyżka posiekanej mięty
Z pora zostawiamy tylkobiałą i jasnozieloną część i dokładnie myjemy. Do garnka wlewamy oliwę, sok z cytryny, 1/2 szkl. wody, wrzucamy czosnek, sól i pieprz i całość doprowadzamy do wrzenia.
Wrzucamy pory, gotujemy ok. 12 – 15 minut, aż będą miękkie.
Ugotowane pory układamy na salaterkę, polewamy sosem w którym się gotowały.
Posypujemy miętą i suszonymi pomidorami.
Podawać na zimno lub na gorąco do wszelakiego pieczywa
Źródło: Zasłyszane