Pory (z delikatnym posmakiem mięty)

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Pory (z delikatnym posmakiem mięty):


6 młodych małych porów
2 pomidory suszone - drobno posiekane
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżeczki świeżego soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 czubata łyżka posiekanej mięty

Z pora zostawiamy tylkobiałą i jasnozieloną część i dokładnie myjemy. Do garnka wlewamy oliwę, sok z cytryny, 1/2 szkl. wody, wrzucamy czosnek, sól i pieprz i całość doprowadzamy do wrzenia.
Wrzucamy pory, gotujemy ok. 12 – 15 minut, aż będą miękkie.
Ugotowane pory układamy na salaterkę, polewamy sosem w którym się gotowały.
Posypujemy miętą i suszonymi pomidorami.
Podawać na zimno lub na gorąco do wszelakiego pieczywa :wink:



:smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego:

Źródło: Zasłyszane
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
o boższzsz,jakie to pyszne musi byc!! koneicznie musze to szybko zrobic! cala sie obslinilam na mysl o tym danku! dzieki!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Hihi.. ale ja sie kompletnie nie znam na zakupahc spozywczych. Jakie to są małe pory... misi ezawsze najbardziej podobaja takie białe giganty, ale tu chodzi o takie co się nazywają ,,sałatkow" - takie małe, często na tacce, już obrane?
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Hihi.. ale ja sie kompletnie nie znam na zakupahc spozywczych. Jakie to są małe pory... misi ezawsze najbardziej podobaja takie białe giganty, ale tu chodzi o takie co się nazywają ,,sałatkow" - takie małe, często na tacce, już obrane?
Małe tzn. nie te grubasy tylko te cieńsze i najlepiej krótsze. Tych na tacce nie polecam. Lepiej wybrać, pomacać samemu :mrgreen:
Cały urok polega na tym by były one podobnej grubości. Z braku laku mogą być i grubasy hihiiiiiiiiiiiiiiiii......... :wink:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy