Robię czasem te pory, bo smakują mi w tej postaci. Nieraz wykorzystuję je jako dodatek do dań, a dla siebie samej, jako pożywny obiad. Pomysł zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza.
Składniki
1 kg porów
2 łyżki masła
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano, albo innej ulubionej przyprawy ziołowej
gałka muszkatołowa do smaku
sól, pieprz
15 dkg ementalera w plastrach
trochę ostrej papryki w proszku do posypania
Z porów odcinamy zielone liście i korzenie, nacinamy wzdłuż i dokładnie myjemy. W dopasowanym do długości porów garnku rozpuszczamy masło, układamy pory, posypujemy przyprawami i chwilę podduszamy. Następnie wlewamy skąpą szklankę wody, przykrywamy i gotujemy 20 minut. Póżniej wyjmujemy z rosołu, osączamy, przekładamy do formy ogniotrwałej, obkładamy plastrami sera, wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika i zapiekamy, aż ser się stopi. Posypujemy ostrą papryka i podajemy do smażonej kiełbasy i puree ziemniaczanego, albo zajadamy bez dodatków.
Składniki
1 kg porów
2 łyżki masła
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano, albo innej ulubionej przyprawy ziołowej
gałka muszkatołowa do smaku
sól, pieprz
15 dkg ementalera w plastrach
trochę ostrej papryki w proszku do posypania
Z porów odcinamy zielone liście i korzenie, nacinamy wzdłuż i dokładnie myjemy. W dopasowanym do długości porów garnku rozpuszczamy masło, układamy pory, posypujemy przyprawami i chwilę podduszamy. Następnie wlewamy skąpą szklankę wody, przykrywamy i gotujemy 20 minut. Póżniej wyjmujemy z rosołu, osączamy, przekładamy do formy ogniotrwałej, obkładamy plastrami sera, wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika i zapiekamy, aż ser się stopi. Posypujemy ostrą papryka i podajemy do smażonej kiełbasy i puree ziemniaczanego, albo zajadamy bez dodatków.